Тялото ни трупа различни отровни вещества и дори тежки метали, под общото въздействие на мръсния въздух, водата и некачествената храна. Според някои проучвания тези натрупвания могат да достигнат до 1/10 или дори повече от общото ни тегло.


Терапията с йонна детоксикация се базира на откритие на американски учени Питър Агре и Родерик Маккинън, които печелят Нобелова награда за химия през 2003 г. Те разделят молекулата на водата на един отрицателен -ОН йон и един положителен +Н йон. Те са в основата на йонното пречистване.


Негативно заредени йони алкализират кръвта и тъканите. А под влиянието на метаболитните процеси в тялото ни, ние натрупваме значителни количества отпадни продукти, включително киселини като млечна, пикочна, въглена и други.Терапията води до премахване на неприятните миризми от тялото, под действието на алкализиращите процеси, които протичат. Освен това се активизира репродуктивната функция, нормализира се работата на червата, подобрява се сънят и циркулацията на кръвта.


Също така се подобрява имунната защита, нормализира се нивото на холестерол.
Противопоказания за йонното пречистване са епилепсия, хемофилия, трансплантации, психични заболявания, пейсмейкър. Освен това не се препоръчва при деца под 8-годишна възраст. Относителни противопоказания за бременност и кърмене.


В началото на процедурата водата, в която се потапят глезените е бистра и безцветна, но постепенно се оцветява в различни по-тъмни нюанси. При лица над 15 години процедурата отнема около 30 минути, а между 8 и 15 – максимум 20. Броят на процедурите е индивидуален, а целта е водата накрая да е бистра, дори и в края на процедурата.


Важно е да се отбележи, че заедно с токсините се изхвърлят и полезните вещества от организма като калций, калий, фосфор, магнезий, селен, силиций, мед, цинк, желязо. Затова по време на терапията се препоръчва приемането на повече електролити и витамини.


Ако се приемат медикаменти, е задължително техният прием да бъде поне 4 часа преди терапията.


По цвета на водата във ваната може да се определени сравнително прецизно и кой орган е бил с повече натрупани токсини. При жълто-зелен цвят детоксикацията е основно от бъбреците и пикочните пътища. При оранжев нюанс - чистене на ставите.


Кафявият цвят говори за детоксикация на черния дроб, а тъмнозелен за пречистване на жлъчен мехур и жлъчните канали. При отделяне на токсини от лимфната система се образува бяла пяна.


Източници:
https://patch.com/massachusetts/medfield/bp--the-many-benefits-of-ionic-detox-foot-baths
https://www.yourhealthmatterstous.com/ionic-detox-foot-bath