Все повече се говори за клиничното значение на глутена при хората, които нямат глутенова непоносимост – целиакия, но имат подобрение в симптомите след безглутенова диета. За това състояние се използва термина глутенова чувствителност, който се въвежда по време на Световният симпозиум за целиакия в Норвегия през 2011г . Има 3 основни категории на свързаните с глутена и пшеницата патологични състояния – целиакия, алергия към пшеница и глутенова чувствителност.
 
Глутеновата чувствителност не може да се различи от целиакията и алергията към пшеница само по симптоми. В тази категория попадат хората, които се чувстват по-добре на безглутенова диета и чиито лабораторни показатели не отговарят на първите две заболявания. В световен план расте разбирането за глутена, като съпътстващ болестотворен фактор при много заболявания, затова и клиничните резултати при безглутенова диета често са впечатляващи.
 
Разпространение и симптоми. Все по-ясно е, че проблемите с глутена нарастват в световен мащаб. Увеличава се честотата на целиакията, а глутеновата чувствителност е 6 пъти по-често срещана от нея и засяга 1 от всеки 132 души.
 
Според проучванията на Университетският център за изследвания на целиакията в Мериленд най-често срещаните симптоми при глутенова чувствителност са: коремна болка (68%), екзема или обрив (40%), главоболие (35%), объркване на ума (34%), умора (33%), депресия (22%), анемия (20%), изтръпвания на ръцете, краката, пръстите (20%) и болки в ставите (11%). Повечето от тези симптоми са извън храносмилателната система, тоест глутеновата чувствителност има много прояви.
 
Глутеновата чувствителност – диагноза чрез изключване. Целиакията се диагностицира със серологично изследване и наличие на антитела, след което се прави ендоскопска биопсия на тънкото черво. При наличие на атрофия на вилите се назначава безглутенова диета и се следи състоянието на пациента. За да бъдат точни тестовете, пациента трябва редовно да е консумирал глутен.
 
При алергията към пшеница се изследва наличието на IgE антитела. При нея има типичните атопични симптоми като астма или екзема, както и стомашно-чревни симптоми, идентични с тези при целиакията.
 
При глутеновата чувствителност, позитивните анти-глиадин антитела са част от диагнозата. Според д-р Фазано от Центъра за изследване на целиакията, при чувствителност към глутена няма атрофия на вилите или е съвсем малка, кръвните тестове за целиакия са отрицателни, както и тестовете за алергия към пшеница.
 
За определянето на глутенова чувствителност се използват следните фактори: негативен IgE тест за алергия към пшеницата; отсъствие на антитела, свързани с целиакията и изключване на дефицит на IgA; отрицателни хисто-патологични находки; наличие на био маркери за имунна реакция към глутена – антиглиадин антитела IgA и IgG; наличие на симптоми, които се припокриват с целиакията и алергията към пшеница; изчезване на симптоми след назначаване на безглутенова диета.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите заключват, че глутеновата чувствителност се различава от целиакията и алергията към пшеница, не само по генетичната си природа и клинични параметри, но и по природата на имунния отговор. По-новите изследвания показват, че глутеновата чувствителност е състояние, свързано предимно с индуциран от глутена вроден имунен отговор, отколкото с придобит имунитет, като има отсъствие на промени в мукозната бариерна функция.
 
В заключение глутеновата чувствителност е все по-често срещана и не може да се отличи от целиакията само по клинични симптоми. Тя може да се прояви като неясни, неспецифични симптоми и трябва да се назначи безглутенова диета, когато другите възможни причини за симптомите на пациента и свързаните с глутена състояния са отхвърлени.
 
Все още са нужни допълнителни проучвания за да разберат механизмите на глутеновата чувствителност, причинните фактори и клиничните проявления. Но това състояние потвърждава клиничния опит, че много пациенти чувстват голямо подобрение при безглутенова диета, без да имат алергия към пшеницата или целиакия. Безглутеновата диета е ключова при много терапевтични, диетични мерки и често има много добри резултати, тъй като в клиничната практика се срещат все повече свързани с глутена и пшеницата оплаквания.