1. Какво представлява?

Глюкозаминът се извлича от морски миди, но може да бъде и лабораторно произведен. Една от най-често срещаните форми на глюкозамин на пазара е глюкозамин хидрохлорид.


Глюкозаминът е комплекс от аминокиселини и захари, които влизат в директния синтез на глюкозаминогликани. Те имат структурно укрепващо действие в организма. Служат също така за производство на синовиална течност, която спомага работата на ставите – намалява триенето и предпазва ставата от „износване”.Човешкият организъм нормално произвежда глюкозамин, който с напредване на възрастта намалява значително. Освен това глюкозаминът взима участие в процесите на активно хрущялно производство. Прилага се при остеоартрит, болки в коляното, болка в гърба и глаукома.


На пазара се срещат хранителни добавки, съдържащи глюкозамино сулфат, хидрохлорид и N-ацетил-глюкозамин. Трябва да се внимава при покупка на продуктите с тези три съставки, защото те имат различен ефект.


Повечето продукти с глюкозамин съдържат и допълнителни съставки. Най-често срещаната е хондроитин сулфат или хрущял от акула. Учените са установили, че наличните смесени продукти на глюкозамин нямат по-изразен ефект, отколкото тези в самостоятелна форма.

 

2. Приложение на глюкозамин

Той намира приложение при възстановяване от различни заболявания. Заболяването остеоартрит се повлиява успешно от приема на глюкозамин. Неговият ефект е най-вече за овладяване на болка в колената. Ефектът му се изразява в производство на синовиална течност и овладяване на триенето между свързващите части на бедрената, капачната и пищялни кости. Глюкозаминът заздравява изтънената и крехка ставна капсула, което е усложнение при остеоартрит на ставите. Приемът на добавка помага за доставката на микроелементи, укрепващи ставната капсула.


Ревматоиден артрит се повлиява успешно, овладявайки болковия синдром в засегнатите стави, както и намаляване степента на възпаление и честотата на обостряне на процеса в ставите.


Глюкозамин се прилага и при болка в гърба и глаукома, но няма достатъчно проведени научни изследвания, които да добавят глюкозамина като поддържаща терапия на състоянието.  


В краткосрочен прием глюкозаминът няма изразени странични ефекти и е напълно здравословен за ежедневен прием. Дългосрочният прием на препарати, съдържащи специалната добавка, може да причини поява на газове (метеоризъм) и мускулни крампи. Приемът на глюкозамин от диабетици трябва да се проследява с особено внимание, защото е възможно добавката да повиши значително нивото на кръвна захар при хронична употреба.


Глюкозаминът има изразен хипералергенен ефект – действа като алерген в организма при хора, които са алергични към миди, медузи и морски деликатеси.


Проучванията не предоставят достатъчно ясни данни дали продуктът вреди при бременни и кърмещи.

NEWS_MORE_BOX

 


При астматици глюкозаминът трябва да се прилага в кратки срокове и ниски дози, защото предизвиква астматични пристъпи. Характеризира се с учестяване в честотата на кризите и субективното чувство на задух – диспнея.


Пациенти, които подлежат на оперативно лечение, е редно да преустановят приема на глюкозамин поне две седмици преди операцията, поради ефекта му върхо нивото на кръвна захар.

 

Друго действие на глюкозамина е да потенцира размножаването на ракови клетки, затова раково болните, особено подложените на химиотерапия, не трябва да приемат хранителната добавка.


3. Лекарствени комбинации с глюкозамин

Не приемайте глюкозамин с варфарин. Варфаринът е антикоагулант, който забавя реакциите на съсирване на кръвта. Като страничен ефект на глюкозамин се отбелязва потенциране действието на антикоагулантите, където стойностите на протромбиновото време се завишават чувствително и потискат кръвосъсирващите функции на организма.


Не се препоръчват и комбинации с антидиабетни медикаменти, защото в този порядък стойностите на кръвна захар не могат да бъдат регулирани.