Семинарът „Автоимунните заболявания – присъда или възможност да се погрижим за себе си“ ще постави началото на Информационната седмица за ревматичните заболявания в България. Основен лектор на семинара, който ще се проведе на 8 май от 10:00 до 16:00 часа в зала „Ерато“ в София, е Гергана Радович – авиационен инженер по образование и специалист по човешкия фактор по призвание. Гергана притежава магистърска степен по Когнитивна наука, както и редица други сертификации. Повече от 10 години тя учи хората, че не трябва да се страхуват да бъдат щастливи.
Целта на семинара е да запознае с основните проблеми, които срещат хората с ревматични и други автоимунни заболявания и да покаже алтернативи за тяхното подобряване, като даде основни насоки за хранене, подходяща форма на движение и методи за справяне с физическите и психическите последствия на заболяването. Основна част от семинара е отделена на демонстрирането на Ти-Тап, метод на рехабилитация, който помага за възстановяване на тялото отвътре навън и има доказани ползи за заздравяване на мускулите и костите, както и на техниките за емоционална свобода (ТЕС), които са ценен способ за овладяване на страха, паниката и стреса.
 
 - Г-жо Радович, съществуват два основни подходя при лечението на автоимунните заболявания: на традиционната медицина и на холистичната медицина. Какви са предимствата на единия или другия подход?
 
Когато говорим за различните видове медицина трябва да сме изключително внимателни, за да не извадим око, вместо да изпишем вежди. Традиционната медицина се фокусира по-скоро върху симптомите на състоянието и търси конкретно заболяване. При веднъж открито заболяване, на пациента се изписват медикаменти, които да облекчат неговото състояние. Така заболяването се свежда до конкретен проблем, например в черния дроб, щитовидната жлеза, сърцето, двигателната система. Пациентът се прехвърля към съответния специалист или отделение и се лекува конкретен орган или система. Същевременно една от основните причини за почти всички хронични заболявания - като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, аутизъм, деменция, алергии, артрит е наличие на възпаление в тялото. Един от недостатъците на конвенционалната медицина е, че тя рядко търси връзката между заболяването и специфичните биологични и социални особености на конкретния пациент. Така причината за възпалението остава неясна, а самият източник на възпаление не се премахва. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Холистичната медицина разглежда човека като едно цяло, създадено от тяло, душа и дух. Според нея човек е създаден, за да бъде здрав и щастлив и това е пряко свързано със състоянието на баланс. Ако здравето е увредено, това е индикация, че балансът е загубен. Така лечението се фокусира върху различните аспекти на цялото, като се стреми да възстанови баланса. За съжаление, в България е разпространено схващането, че е нормално хората над 50-годишна възраст да имат поне едно хронично заболяване. Това неминуемо води до усещането, че човек не може да избяга от съдбата си и затова е по-добре да живее, както може и докато може.
 
 - Кои са основните елементи на холистичния подход?
 
Както вече беше споменато, холистичният подход залага на възстановяването и поддържането на баланса във физически, емоционален, духовен и енергиен аспект. Или единство на тялото, духа и душата (сърцето). За разлика от конвенционалната медицина, която използва предимно медикаменти, холистичната медицина залага на различни лечебни практики като хомеопатия, биорезонансна диагностика, акупунктура, специфични хранителни режими, мануални, двигателни и дихателни практики, практики за възстановяване на енергийния и душевния баланс и други. Емоциите, особено негативните, имат много силно въздействие върху физическото и психическото състояние на човека. Позитивно е, че в България все повече лекари се обръщат към холистичния подход и начин на лечение. При избора на холистичен лекар обаче пациентите трябва да подхождат внимателно, както при избор на традиционен лекар.
 
 - Напоследък се заговори за т.нар. Техники за емоционална свобода (ТЕС) като основен фактор за лечение на автоимунните заболявания. Какво представляват тези техники и защо специалистите им отделят толкова внимание?
 
Техниките за емоционална свобода или просто ТЕС са много бързо развиващ се дял от енергийната психология. Те са ефективно средство за освобождаване от емоционални проблеми, физическа болка, травми, фобии, зависимости, вътрешна неудовлетвореност, заболявания, стрес и други. При ТЕС се въздейства върху енергийните меридиани в тялото чрез потупване с върха на пръстите. По тази причина често е наричан акупунктура без игли. Ако се замисли, вероятно всеки пациент може да определи кога точно е възникнало заболяването и да го свърже с негативно събитие или травма в този период от живота си. Въпреки че може да смята тази травма за преодоляна, в действителност това рядко е така, особено когато става дума за смърт на близък човек, тежък инцидент или друго тежко преживяване. Така тази травма поставя началото на редица негативни процеси в тялото. Нерядко това води до възникването на хронични заболявания, в това число и автоимунни.
 
Тук се намесва ТЕС. С ТЕС могат да се намалят болката и неприятните странични последици от приемането на медикаменти. Може да се преодолее страха от медицинския персонал, манипулациите и от местата, в които се извършват те. Има клинични изследвания, които показват, че редовното практикуване на ТЕС намалява нивото на кортизола, а оттук и общото състоянието на стрес. На много по-дълбоко ниво и при работа с опитен ТЕС практик, пациентът може да открие и да разчисти негативните последици от травмата. Основната цел обаче трябва да е се идентифицират и елиминират скритите убеждения, които са довели до заболяването. Сред тези негативни убеждения може да са такива като „не съм достатъчно добър“, „виновен съм“, „искам да умра“, „не заслужавам да живея“, „няма за какво да живея“, „животът е много труден/опасен/сложен/жесток“ и други.
 
 - Какво е мястото на движението при хората с автоимунни заболявания?
 
Хроничните заболявания, независимо от какво естество са, значително ограничават възможността и желанието за движение. От друга страна обаче, правилното движение е това, което помага за запазване на мобилността и забавянето на атрофията на мускулите и костите. Движението помага за раздвижване на лимфата, а оттук и за по-лесното изхвърляне на токсини от организма, които са увеличени при приема на лекарства. Това е изключително важно за хората с автоимунни заболявания, при които силното възпаление в тялото води до натрупване на тегло, хронична болка, забавяне на метаболизма и др. Правилното движение намалява възпалението, заздравява мускулите, усилва и поддържа метаболизма, подобрява съня, енергизира и тонизира.
 
 - Присъда или възможност да се погрижим за себе си са автоимунните заболявания?
 
Много хора гледат на автоимунните заболявания като на доживотна присъда и това е разбираемо, но в крайна сметка не е особено продуктивно. 
 
Ако пациентите изберат да погледнат на ситуацията от друг ъгъл, това може значително да увеличи качеството им на живот в дългосрочен план. Автоимунните заболявания са ясен знак, че нещо в момента не работи и трябва да му се обърне внимание. Но това не трябва да означава край на активния живот или по-лошо – край на живота изобщо. Има толкова много хора, които са напълно здрави, но безкрайно нещастни, защото вече са се отказали да живеят. В същото време има толкова много хора, които са избрали да бъдат щастливи, въпреки предизвикателствата, които им поставя животът. Автоимунното заболяване не трябва да е причина да спреш да живееш пълноценно, а по-скоро предизвикателство към собствената интуиция, разум и жажда за живот.