Една от най-досадните и неприятни болести, които дебнат на плажа, са гъбичките по краката.


Засяга най-често почиващите край басейн, защото в тях има най-много бактерии и опасността от зараза е най-висока. Инфекцията с гъбички по краката се изразява в сърбеж и белене на кожата и излъчване на неприятна мирисма. Освен това гъбичките са заразни! За да предотвратите риска от поява им, винаги носете чехли и не взимайте чужди назаем, дори да става въпрос за две крачки.


Ако все пак сте се заразили с гъбички, можете да опитате да ги преборите с бабини рецепти. Можете да киснете краката си в разтвор с вода и оцет в продължение на 20 минути поне веднъж дневно. Киселинността на оцета убива дрождите и не позволява на микозата да се разпространи.Други препоръчват чесъна като изпитано оръжие. Натъркайте заразените места с няколко капки сок от чесън или с прясно обелена скилидка половин час преди да си легнете. После обуйте памучен чорап и на сутринта задължително минете през банята. Антибактериалното действие на чесъна убива гъбичките още в началото.


Подобни масажи може да си правите и с масло от чаено дърво или евкалипт. И двата варианта помагат за ограничаване на микозата, но не са достатъчно силни, за да я преборят. Затова ги използвайте като допълнително средство към предписаното лечение.


Друг проблем е, че гъбичките по краката напомнят за себе си със сърбеж или болка. Симптомите могат да се успокоят, като намажете засегнато място с кисело мляко.