Използвано и познато още в Древен Египет, Рим, етеричното масло от нероли представлява дестилат от цветовете на горчивия портокал. Смята се, че името му идва от областта Нерола в Италия. Широко се използва в парфюмерийната индустрия и е със значително по-висока цена от повечето етерични масла.


Високата цена е и причината за риска от фалшификация – най-често с цветове от лимонов и мандаринов цвят.


По-силно изразено е свойството му на противовъзпалително и облекчаващо болката. С подобно спазмолитично действие е етеричното масло от босилек, а като аромааналгетик се използва често маслото от карамфил.При главоболие, следствие пренапрежение е подходящо налагането на студен или топъл компрес с няколко капки от етеричното масло нероли. Масаж около слепоочията, тила и ушните миди също е подходящ. Може да се използва и в съчетание с етерично масло от карамфил и мента.


Подобрява спазмите по храносмилателния тракт и действа газогонно. Чудесно средство е при колики. Освен това е с изключително добър профил на безопасност и според препоръката на международната асоциация по ароматерапията – на практика няма противопоказания. Може да се използва от нулева възраст (при новородени), при спазване на дозировките.


Има антимикробно действие – особено ефективно срещу Pseudomonas aeruginosa, които са причинители на чести вътреболнични инфекции, при имунокомпрометирани пациенти. Но освен това се среща в недостатъчно добре хлорирани води, дори в разтвори, в които се поставят контактни лещи.


Облекчава спазми по време на менструация, предменструален синдром (особено подуването на корема). Облекчава и менопаузални симптоми, особено свързани с нервната система и психиката-депресивната симптоматика.


Има положителен ефект за повишаване на либидото, особено при жени. Може да бъде използвано дори и по време на раждане, с цел успокояване и намаляване на страха. Прилагането може да бъде чрез втриване в областта на кръста около китките.


При пациенти с хипертония са правени двойно слепи проучвания с инхалиране на нероли, някои други етерично масла и плацебо разтвори. Резултатите показват, че в групата с инхалиране на нероли е било налице понижаване на систолно и диастолно налягане, а паралелно с това измерване на кортизол в слюнка показва намалено стойности от първоначалните (преди проведените инхалации). Освен инхалации може да бъде приложено и като точков масаж (в акупресурни точки), включително и под носа – за директно инхалиране.


Маслото от нероли е наричан още аромаантидепресант. Използва се при панически атаки, тревожни състояния, безсъние.


Характеризира се и с изразено козметично действие. Ускорява регенерация на кожа, подобрява еластичност и е много подходящо при кожни дефекти-белези, както и стрии. Затова и добавянето към кремове за лице и лосиони за тяло е много подходящо. Подходящо е още при „уморена“ кожа, със следи от фотостареене.


Маслото от нероли е много подходящо при акне, поради изразения антибактериален ефект. В комбинация с масло от розмарин, мащерка и лавандула, разтворени в базово масло сместа се втрива сутрин и вечер в кожата.


Етеричното масло е било използвано преди векове при лица с припадъци, тъй като то се характеризира с антиконвулсивен ефект. Това е едно от малкото етерични масла, които не са забранени при пациенти с епизоди на гърч.


Може да се използва и за масаж, има добър изпарителен индекс. Подходящо е разтваряне в 10-20 милилитра базово масло с 5-6 капки масло нероли. Може да се прави цялостен масаж, масаж на стъпалата или на гърба.


При сърцебиене може да се втрива в областта на сърцето, а при спастичен запек се прави масаж на корема. При дерматити и екземи се прави компрес с разтвор от вода и етерично масло.