Етеричните масла са средство, използвано още от древността в Египет и библейските времена. Те са били използвани от египетските и библейските царе и царици в грижата им за здравето си и са били скъпи като златото и среброто.
 
Етеричните масла са средство от природата, което има много ползи за здравето като подобряване на сезонния имунитет, успокояване на тялото и болките в мускулите, грижа за кожата, хормонален баланс, противовъзпалителен ефект, подобряване на храносмилането, пречистване на лимфата, почистване на дома и направа на домашни козметични продукти.
 
Етеричните масла се извличат от различни части на растенията чрез процес на дестилация. Те са силно концентрирани на полезни съставки и имат богат аромат. За да се добие един килограм етерично масло са нужни стотици килограми от растението.
 
Етеричните масла в растението го защитават от насекоми, от неблагоприятни въздействия от околната среда и му помагат да се адаптира. Чрез употребата на етерична масла, можем да получим защитните и здравословни ползи на растението. Етеричните масла са мощни и ефективни средства, чрез които може да се избегне или намали употребата на редица лекарства.
 
Сведения за използването на етерични масла има още от Древен Египет. Клеопатра е имала първия спа център и е употребявала етерични масла за разкрасителни процедури. В Библията многократно се споменава за използване на етерични масла и са посочени над 33 вида различни масла. По-късно познанието се предава в Древна Гърция и Хипократ усъвършенства използването на етерични масла и масажи.
 
Етеричните масла съдържат много малки молекули, които директно могат да преминат в клетките, дори някои от тях могат да преодолеят кръвно-мозъчната бариера. За разлика от тях растителните масла имат много по-големи молекули и образуват филм върху кожата, дори могат да запушат порите.
 
Етеричните масла са трансдермални, могат да преминат през кожата и да достигнат клетките и кръвния поток. Те се използват обикновено по четири начина: локално през кожата, чрез инхалиране от дифузер, вътрешен прием или в продукти за грижа.
 
Някои масла са много силни и трябва да използват като добавка към масло носител като зехтин, кокосово масло или жожоба. Дори чрез инхалация, етеричните масла могат да имат големи ползи за здравето.
 
При инхалирането с дифузер, чрез обонянието частиците на маслата достигат до мозъка, и това което усещаме като аромати навлиза в клетките и кръвния ни поток за секунди. Това е особено полезно при настинки, когато не се чувствате добре или децата ви, да сложите в дифузера масло от карамфил или тамян за подсилване на имунната система.
 
Важно е да се направи уточнение, че изсушените билки и билкови тинктури също имат ползи за здравето. Както и здравословното хранене със зеленчуци и пресни билки и подправки. Но по отношение на концентрация на полезни съставки, етеричните масла са номер едно за вашата домашна аптечка.
 
За да извлечете максимална полза от етеричните масла е важно как са извлечени, тъй като не всички масла са качествени и благотворни за здравето. Важно е растенията, от които се извличат маслата да са качествени, органично отглеждани в плодородни почви. Растенията е нужно да се берат тогава, когато полезните съставки в тях са най-наситени.
 
В процеса на дестилация е важно да не се използват химикали и да е максимално естествен чрез дестилация чрез пара или студено пресоване. Маслата трябва да се съхраняват в тъмни шишета, за да се избегне окислението им от слънцето.
 
Маслата могат да се използват външно чрез нанасяне на определени места върху кожата, като се нанася чисто масло или добавено към масло носител. За целта са нужни 3-5 капки от етеричното масло. Други начини за употреба на маслата са под формата на бани, компреси и мехлеми. Количеството при тях е 10-15 капки етерично масло.
 
При вътрешен прием на етерични масла е важно да се използват само качествени, органични масла. Вътрешното приемане има много ползи, като 1-3 капки от маслото може да се добави към чаша вода, бадемово мляко, кокосово мляко, или към една лъжица кокосово масло или мед.
 
Трябва да се внимава тъй като някои етерични масла не са подходящи за вътрешна употреба. Както и някои масла не са подходящи за приложение при деца. Например вътрешно не трябва да се приемат етеричните масла от анасон, босилек, копър, бор, кипарис, бреза, кедър, евкалипт и др.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Някои от най-полезните етерични масла за домашната ви аптека са лавандула, мента, лимон, тамян, чаено дърво и др.
 
Маслото от лавандула действа успокояващо, намалява стреса, помага за лечение на рани и изгаряния, помага за балансиране на кръвното налягане и холестерола, подобрява съня и вида на кожата, подобрява хормоналния баланс и нивата на кръвната захар. Може да се използва външно на кожата, като релаксираща вана, чрез дифузер, на порезни рани, изгаряния и др.
 
Маслото от мента се употребява както външно, така и вътрешно. Подобрява храносмилането, подуването на корема и облекчава газовете. Действа охлаждащо и успокояващо на тялото приложено върху кожата и помага при болки в мускулите. Има антибактериално действие и освежава дъха. Подобрява енергията, концентрацията и сезонния имунитет.
 
Маслото от лимон има пречистващо действие, подкрепя детоксикацията и лимфния дренаж, възвръща енергията, изчиства кожата и е естествен репелент. Според проучвания, лимоновото масло е с най-силни антибактериални качества от другите масла. Подкрепя неврологичната активност и намаляването на телесните мазнини.
 
Маслото от тамян е смятано за свещено. То има много добро действие при възпаления, подобрява имунитета и настроението, за детоксикация на организма, кожно здраве и духовна осъзнатост. Използва се както вътрешно, така и външно.
 
Маслото от чаено дърво има антисептично действие. Според проучванията то е мощен дезинфектант, като същевременно има меко и безвредно действие за тялото. Има антисептично действие, използва се за здрави венци, здрава кожа и скалп, за подобряване на кожни дефекти и петна. Използва се само за външна употреба, не се приема вътрешно.