Методите за прочистване на белите дробове са изключително важни, защото поддържането на тяхното добро здраве е от голямо значение за цялостното състояние на организма.

 

Както при много други заболявания, тренировките се препоръчват за поддържането на доброто физическото и психическото здраве.


 

Физическата активност намалява риска от много заболявания, включително инсулт и сърдечносъдови нарушения.

 

При тренировки мускулатурата на тялото активно работи, което повишава честотата на дишането. Това завишаване води до снабдяване с по-голямо количество кислород.

 

Кръвообращението на тялото също се подобрява. Това прави тялото по-ефективно в премахването на излишния въглероден диоксид, който се произвежда при упражнения.

 

След по-чести тренировки, тялото се адаптира към по-оптимално и ефективно производство на въглероден диоксид и консумация на кислород.

 

При пациенти с респираторно заболяване започването на активни тренировки може да бъде много трудно, но също така и полезно за здравето.

 

Консумацията на зелен чай също е начин за справяне с възпалителните процеси, протичащи в организма. Зеления чай съдържа множество антиоксиданти, които могат дори да предпазят белодробната тъкан от вредното въздействие на вдишаните замърсители.

 

От скорошно проучване, включващо повече от 1000 възрастни в Корея, се заключава, че хората, които пият поне 2 чаши зелен чай на ден, имат по-добра белодробна функция от тези, които не пият нито един.

 

Освен чая, противовъзпалително действие имат и някои хранителни продукти. Консумацията на тези продукти би могла да облекчи симптомите на тежест в гърдите. Такива са куркумата, зеленолистните, черешите, боровинките, маслините, ореховите ядки, боба и лещата за готвене.

 

Съществуват различни противовъзпалителни диети, които биха могли да бъдат полезни при множество заболявания.

 

Друг ефективен начин за отстраняване на мукуса от белите дробове е чрез перкусия. Този метод се изпълнява от медицински специалисти и се основава на потупване върху гърдите.

 

Комбинирането на гръдна перкусия и постурален дренаж може да помогне за изчистване на дихателните пътища от излишната слуз.

 

Токсините от цигарения дим или замърсяването на въздуха, които навлизат в белите дробове, могат да засегнат цялото тяло на човек. Тези токсини се улавят в слуз.

 

Доброто дишане зависи от това дали тялото ефективно отстранява слузта от белите дробове и дихателните пътища.

 

Редовните упражнения и консумацията на зелен чай и противовъзпалителни храни са промените в начина на живот, които могат да подобрят здравето на белите дробове и да намалят риска от поява на различни заболявания.

 

Източници:

https://academic.oup.com/jn/article/148/1/70/4774510