Д-р Мариета Желева е родена в гр. Пловдив. Завършила е Медицински Университет – Пловдив. Специалист е по дерматология, венерология и медицинска козметология. Има 25 години професионален стаж като лекар и преподавател в Кожната клиника в Пловдив. През декември 1999 г. става притежател на първия СКЕНАР-апарат, внесен в България от Лондон.  Основател е на първия СКЕНАР-център в България.  Единствена в света работи и преподава комбинирана енергийна терапия – СКЕНАР-интерпретации на различни холографски методи, като Су-джок-терапия, Ауриколо-терапия, Кранио-терапия, Хара-диагностика и терапия, в съчетание с енергийна психология.

 

Какво представлява енергийната медицина?


Енергийната медицина (ЕМ) е съвкупност от два основни термина, затова ще ги поясня поотделно. Медицина – хилядолетната философия, наука и практика за лечение и профилактика на заболяванията на хората. Известна е повече като алтернативна медицина. За разлика от официалната, тя не лекува отделни симптоми, а организма като цяло. За това се нарича още и холистична медицина. Целта й е да помогне на организма сам да се справи със здравословния си проблем, без да използва лекарства. Енергийна – работи чрез енергията на организма, която тече по енергийните канали, енергийни меридиани, на тялото. Тази енергийна система е установена от източните народи и приложението й е превърнато в лечителско изкуство. За това енергийната медицина има вече 5 000 години история и ефективността и абсолютната й безвредност са преминали изпита на времето.
Какви заболявания може да лекува?


Заболяванията са проблем на организма, който той сам не е успял да преодолее. При енергийната медицина усилията са насочени към установяване на блокажите на енергията и премахването им. Тази медицина цели енергията да тече силна и чиста по енергийната ни система, защото това е гаранция за поддържане или възстановяване на здравето ни.
Най-голямата сила на тази медицина е в предотвратяване развитието на болести – още от първите симптоми и бързото им коригиране, за да не се задълбочава проблемът.
Колкото по-скорошно е едно оплакване и колкото по-малко заболявания има човек, толкова по-кратко и успешно е лечението. Тъй като лечебните възможности на човешкия организъм са безкрайни, почти няма заболяване, което да не се повлияе благоприятно от това лечение. Вегетативна дистония, дискова херния, дископатия, цистит, мигрена, синузит, невродермит, херпес симплекс, кръгово оплешивяване, уртикария, фобии, страхови неврози и др. са една малка част от примерите, където енергийната медицина и енергийната психология дават чудесни резултати.


По какъв начин се осъществява лечението?


През хилядолетната история на енергийната медицина са се развили и утвърдили много методи за коригиране на енергийните блокажи по меридианната ни система.
Чрез оптимизирано хранене и диети, билки, чрез дихателни техники, пози и упражнения, чи-гун, йога, чрез масажи, шиащу, юмейшу, и чрез разновидностите за въздействие върху акупунктурните точки. Това са отворите на енергийната ни система, разположени по кожата, подобно на пори.
Чрез тях можем да се свържем с енергията в меридианите ни и да й повлияем. Въздействието върху тези точки може да стане с натиск – акупресура, чрез нагряване със специални билкови пури - мокса, с игли – акупунктура. Чрез иглите може да се подаде и електровъздействие – електроакупунктура.

 


Какво представлява СКЕНАР терапията?


СКЕНАР-терапията е  електронен вариант на електроакупунктурата. Вместо с игли се работи с електрически сигнал като той непрекъснато се променя, според моментните нужди на организма.
По този начин кожата не се нарушава, а и процедурата не е болезнена. Тази съвременна електроника помага на терапевта да подбере най-подходящите точки за въздействие и дори подава сигнал, когато терапевтичното въздействие е постигнало максимумът си.


СКЕНАР (Само Контролируем Енерго Невро Адаптивен Регулатор) е съвременна, модерна техника за въздействие върху акупунктурните точки и меридиани по човешкото тяло, затова и е един нов подход от Енергийната медицина. Апаратъте разработен като част от секретна Съветска космическа програма. Целта е била да се създаде малко, енергоикономично и преди всичко високо ефективно устройство, което да поддържа здравето на космонавтите във върхова форма, без класическите лекарства – един универсален неинвазивен регулатор на функциите на тялото – мечтата на всеки лекар. Така енергийната медицина прекрасно съчетава модерната електронна технология с древното източно лечителско изкуство. Тази нова, неинвазивна енергийно-информационна технология цели активиране на резервите на човешкия организъм.


Според все повече специалисти терапията може да се окаже водещата медицинска технология на новото хилядолетие, защото чрез СКЕНАР-експертизата прецизно се определят, както оптималните точки и зони за въздействие по кожата, които са строго индивидуални за всеки пациент и за всяко отделно заболяване, така и видът и продължителността на въздействието върху всяка отделна точка. Това води до ускоряване на оздравителния процес. По най-естествен и деликатен начин методът помага на човешкото тяло само да завърши възстановителната програма. Така могат да се преодолеят редица страдания, при които традиционните методи на лечение са се оказали неефективни. Общите процедури засилват имунната система, увеличават съпротивителните сили на организма, подобряват ефективността на работа и жизнения тонус и имат благотворен ефект върху здравето като цяло. Постига се отлично и бързо възстановяване след стрес, физическо или умствено натоварване.

 

 

Има ли хора, за които не е препоръчително лечението?


За абсолютно всеки това лечение е препоръчително и ще доведе до подобрение в състоянието му, но трябва добре да се дозира, за да се минимизират възможните лечебни обостряния.
Завишено внимание се изисква при хората с пейсмейкър, остри психически състояния, хронични системни заболявания,  лекувани с кортизон и злокачествени процеси.


При всички възрастови групи ли може да се прилага лечение с енергийната медицина?


Тази високоефективна и безвредна терапия е алтернатива, както за възрастни, така и за деца. При възрастни пациенти, с натрупани в годините множество и напреднали заболявания, енергийната медицина цели подобряване качеството на живот – намаляване на болките, повишаване на жизнения тонус и подвижност, подобрено хранене и сън.
При децата енергийната медицина е не само подходяща, но е и правилният избор на родителите, които желаят пълно и окончателно разрешаване на здравословните им проблеми. С раждането си всяко дете е предразположено към засягане на определена система, което се наследява от родителите. През живота му те могат да се проявят в различна степен. Енергийната медицина може да помогне за минимизирането им. Синузити, ангини, нощно напикаване, фобии са само част от болестите при децата, които се лекуват успешно чрез енергийна медицина.

 

Интервюто взе: Анна Дантева