Електропунктурата представлява вид акупунктурна техника. В научните среди се спори относно периода, в който този метод е открит и започнал да се използва. Въпреки това той е изключително популярна форма на алтернативно лечение и се прилага от практикуващите традиционна китайска медицина при широк спектър от състояния. 
 

Каква е разликата между електропунктурата и традиционната акупунктура?

 
И двата метода си приличат по това, че стимулират едни и същи точки. Както и при традиционната акупунктура, тук също иглите се поставят на определени точки по тялото. След това обаче те се свързват с устройство, което генерира непрекъснати електрически импулси.
 
Устройството регулира честотата и интензивността на електрическите импулси, в зависимост от състоянието, за което се прилага методът. Електропунктурата използва две игли по едно и също време, така че импулсите да могат да преминават от едната в другата игла. Няколко двойки игли могат да бъдат стимулирани едновременно, обикновено за не повече от 30 минути. 
 
Едно от предимствата на електропунктурата е, че практикуващият не трябва да бъде толкова прецизен с поставянето на иглите. Това е така, защото електрическите сигнали, доставени чрез иглите, стимулират по-голяма площ, в сравнение със самата игла. Друго предимство е, че електропунктурата може да се използва и без игли. 
 
Подобна техника, позната като транскутанно електрическа нервна стимулация, използва електроди, които се прикрепят към кожата, вместо да проникват в нея. Предимството на тази техника е, че може да се използва при хора, които имат страх от игли. 
 

Кои състояния могат да се третират с електропунктура?

Според принципите на традиционната китайска медицина болестта настъпва, когато Чи - енергията на тялото, не се движи свободно. Акупунктурата определя дали силата на Чи е слаба, силна или извън равновесие поради друга причина. Това показва, че определени точки трябва да бъдат стимулирани. 
 
Електропунктурата се счита за изключително полезна при състояния, при които има натрупване на Чи. Такива примери са хронична болка или случаите, при които Чи се стимулира трудно. 
 
В САЩ електропунктурата е изследвана в различни условия. Тя ефективно се използва при анестезия – безчувственост, за облекчаване на болка, при мускулни спазми и като начин за третиране на неврологични разстройства. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Други проучвания установяват, че методът може да бъде полезен при акне, болки в бъбреците и силно гадене, причинено от медикаменти. Има също така и някои доказателства, според които електрическата стимулация при акупунктурата активира ендорфинната система, което може да понижи нивата на кръвното налягане и да намали риска от сърдечносъдовите заболявания. 
 

Крие ли рискове процедурата?


Методът не трябва да се използва при пациенти, които имат анамнеза на припадъци, епилепсия, сърдечни заболявания или инсулти, както и при такива с пейсмейкър. Процедурата също така не трябва да се прилага на шията и главата или директно върху сърцето
 
Преди да се пристъпи към електропунктура, задължително трябва да се обсъдят потенциалните рискове и ползи с практикуващия лекар.