1. Сърцето

Според традиционната китайска медицина лятото е сезонът, в който сърцето, тънкото черво и кръвта са най-активни. За организмът е важен ритъмът на движение на течностите в него. Протичането на кръвта в тялото до всяка клетка и ритмичната работа на сърцето поддържат живота. 
 
Сърдечносъдовата система е в основата на живота и осигурява нашето съществуване. Сърцето се намира в центъра на тялото и свързва метаболитните процеси на органите с дишането в белите дробове. Сърцето е не просто една помпа, а променя своя ритъм в съответствие с позата на тялото, душевното състояние и дишането. 
 
При всеки човек сърдечният ритъм е различен и се променя през живота. Така сърцето съгласува ритъма при физически или психически усилия. Когато сме спокойни и отпуснати, сърдечната дейност е забавена, а когато сме радостни и уплашени пулсът се ускорява. 
 
Сърцето е центъра на нашата личност, важно е да си отделяме внимание, независимо от забързания начин на живот. Сърцето е посредник между мислите и действията ни. 
 
Според китайската традиционна медицина сърцето и тънките черва отговарят на елемента огън. Това е така, защото през лятото в южните ширини слънцето е в своя зенит. През горещите дни кръвта се разрежда от високите температури. Разредената кръв има по-малко съпротивление, сърцето работи по-спокойно и може да разгърне максимално своя капацитет. Кръвта по-лесно достига малките кръвоносни съдове и оросява всички тъкани. 
 
През лятото инфекциите по-трудно се разпространяват, защото имунните клетки по-бързо достигат до мястото на болестта чрез разредената кръв. Затова по-рядко има простудни заболявания отколкото през зимата. 
 
През лятото сърцето бие по-бързо и кръвоснабдява организма по-добре. При отслабен кръвоток и повишено натоварване на сърцето, постепенно настъпва изтощаване и сърдечносъдови заболявания. 
 
Според традиционната китайска медицина всеки орган има часове на максимална и минимална активност в денонощието. Сърцето е най-активно между 11 и 13 часа през деня. Тогава то работи максимално и е добре да го щадим. Обедната умора е ранен признак на сърдечносъдова слабост. Важно е да се храним винаги в спокойна обстановка и поне веднъж на ден да се приема топло ястие. След хранене си починете за 15-20 минути с изправена горна част на тялото и вдигнати високо крака. Това облекчава работата на сърцето, без да затруднява храносмилането. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Стресът, липсата на движение, неправилното хранене и затлъстяването, алкохолът, никотинът, напрежението, хиперактивността допринасят за развитие на сърдечносъдови заболявания. 
 
Цветът на сърцето и тънките черва е червеният. През лятото има много плодове, зеленчуци и салати с червен цвят, както и горчиви билки. През този сезон е важно да се приемат повече горчиви храни. Спокойствието, самоувереността, радостта, щастието, смелостта и червеният цвят укрепват сърцето. Зелените храни съдържат магнезий и укрепват сърцето и кръвоносните съдове. 
 

2. Тънките черва

Нека да разгледаме процеса на храносмилане. Храната се раздробява в устата, смесва се с ензимите в слюнката и се преглъща. Достигнала стайна температура, храната преминава от хранопровода в стомаха. Хранителната каша се втечнява и се раздробява от движението на стомаха и червата, като се смесва и разбърква. В стомаха продължава да се смилат въглехидратите и да се разграждат протеините. 
 
При всяко свиване в стомаха се добавя и въздух към втечнената хранителна каша, като тя се придвижва и изтласква към дванадесетопръстника - първата част на тънкото черво. Стомахът разбърква ритмично и обработва кашата и на малки порции на всеки 3 до 5 минути я предава към тънкото черво. В тънкото черво приключва смилането на въглехидратите, протеините и мазнините с помощта на панкреасните ензими и жлъчката. 
 
Тънкото черво е центърът на храносмилането. Там се извършва усвояването на хранителните вещества през чревната стена в кръвния поток и придвижването им към порталната вена. В черния дроб от тези вещества се синтезират собствените за организма вещества. Друга част от храната се превръща в топлина чрез окисляване в митохондриите. 
 
За да може да усвои хранителните вещества, тънкото черво се нуждае от голяма повърхност. Това се осигурява от големия брой власинки по стената му. За разлика от тънкото черво, дебелото отговаря за отделянето на ненужните вещества от организма. В дебелото черво няма храносмилателни процеси, то има множество микроби докато тънкото черво е почти стерилно. Червата се движат ритмично като се свиват и отпускат като движението е в посока само отгоре-надолу. 
 
Минералните соли като калций и фосфор трудно се усвояват в тънкото черво, а са важни за костите целия организъм. Под влияние на слънцето в организма се произвежда витамин D, който стимулира усвояването на калция от тънкото черво и отлагането му в костите. Витамин D предотвратява загубата на фосфор през бъбреците и се грижи фосфора да се върне обратно в клетките. 
 
Тънкото черво е най-активно 13-15 часа следобед. То се нуждае от добро кръвоснабдяване, за да може да се абсорбира храната от обяда. Не е добре през това време да се натоварваме активно, особено физически. Ако има недостатъчно резорбция в тънкото черво, може да има недостиг на витамини и минерали. 
 
Според китайската медицина тънкото черво отговаря за нашето себевъзприемане. Ако има нарушения в себевъзприемането, защото желанията на околните не съвпадат с нашите желания, това води до изтощение на тънкото черво. Ако човек живее според външните очаквания, не според собствените си желания в дългосрочен план това води до отслабване на неговата жизненост и до заболяване. 
 
За тънкото черво са подходящи храни с горчив цвят, редовното хранене с малки порции, да се избягва преяждането. Избягвайте неприятните емоции и разговори по време на хранене. Избягвайте сладкиши и рафинирани храни, алкохол, много сурови храни, бяло брашно и големи количества животински мазнини. През лятото се хранете със сезонни храни, за да подсилите сърцето и тънкото черво.