Масажът е често използвано алтернативно лечение на хронична болка в гърба, но най-новите изследвания откриват малко доказателства, че техниката наистина работи.

 


За да се установи нивото на ефективност от прилагането на метода, група от учени провеждат изследване, чрез което се опитват да установят разликата между страдащите от болки в гърба, които използват масажа за облекчаване на състоянието си и тези, които не се доверяват на алтернативното лечение.


 


В експеримента участват 401 души с оплаквания за умерено силна болка в гърба, които не са свързани със заболяване, а се дължат на претоварване или навяхвания. 3/4 от доброволците съобщават, че са усещали болки в продължение на повече от една година.

 


Участниците, на средна възраст 46 г., 2/3 от които са жени, са рандомизирани в три групи. Някои се подлагат на релаксиращ масаж на цялото тяло - техника, предназначена за осигуряване на общо чувство на спокойствие и облекчаване на болки в кръста.

 


На други е направен масаж, чиято цел е да се идентифицират специфични фактори за мускулно-скелетни болки и да се освободи напрежението от мускулите, причинено от страданието.

 


Третата група не получава специални грижи и служи като контролна група.

 

 

NEWS_MORE_BOX


И трите групи се лекуват 10 седмици по сходен начин, с използването на болкоуспокояващи или седативни средства, правенето на упражнения и почивка в легнало положение.

 


Резултатите показват, че при участниците и от трите групи има известно подобрение на състоянието.

 


Учените правят констатации на база анализиране на отговорите на доброволците на 23 въпроса, отнасящи се за извършването на рутинни дейности без чужда помощ. Например изкачване на стълби, без помощта на парапет, или да се изправят сами от легнало положение. Участниците оценяват и степента на изпитваната болка по 10-точкова скала.

 


Оказва се, че хората, които са се подложили на масажи, чувстват подобрение на състоянието си и имат по-добри резултати на функционални изследвания. Освен това прекарват по-малко време в леглото, използват по-малко количество медикаменти и са по-доволни от сегашното си състояние.

 


Като цяло не се отчитат съществени разлики в нивото на болката и при трите групи, нито на 26-та, нито на 52-та седмица след провеждането на лечението.

 


Не е напълно ясно как точно масажът облекчава болките в гърба, но изследователите предполагат, че той стимулира тъканта на местно ниво, или причинява реакция на централната нервна система. Възможно е и самата обстановка, в която се провежда масажът, както и подходът на самия терапевт, да водят до подобрение, обяснява Даниел Черкин, водещ автор на изследването и епидемиолог в изследователския институт в Сиатъл.

 


Изследването е публикувано в сп. Annals of Internal Medicine.