Всеки има вътрешен биологичен часовник, който отразява природните биоритми и с който е добре да се съобразяваме, за да постигнем духовен и физически, здравословен баланс.
 
Най-важният природен биоритъм е смяната на деня и нощта. Дневният биоритъм, смяната на сезоните и другите природни ритми, определят протичането на физиологичните процеси в живите организми.
 
Приспособяваме се към тези биоритми, чрез индивидуално регулиране на количеството на определени хормони. Те от своя страна регулират сърдечната дейност, кръвното налягане, мозъчната активност и менталните процеси, нивото на кръвната захар и др.
 
Ако познаваме биоритмите можем да живеем много по-целесъобразно. Да използваме активната част на деня за работа, а вечерта и нощта за почивка и сън. Ако адаптираме начина си на хранене към вътрешния, биологичен часовник, това се отразява благоприятно на целия организъм и на оздравителните процеси.
 
Ако променим начина си на живот и хранене и се настроим към биологичните ритми, ще имаме само ползи за здравето. Храненето е жизненоважно за доброто здраве и определящо за хармонията. Балансираното хранене е важно за снабдяването на всички клетки и органи с хранителни вещества, както и за емоционалния ни комфорт - да изпитваме радост и наслада от живота.
 
Според традиционната китайска медицина органите в тялото ни работят с различна интензивност и имат часове на максимална и минимална активност. В максималната фаза има висока функционална активност, а в минималната органа си почива. В тези фази има съответно максимален и минимален енергиен и кръвен поток към органите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Познавайки тези часове на активност и почивка, можем да водим по-здравословен начин на живот и да имаме по-добро здраве. Можем да променим своите нездравословни навици, познавайки най-подходящото време за всеки орган. Можем да установим и кой орган е нашето слабо място, както и да приемаме медикаменти в подходящите часове.
 
Ако има оплаквания по едно и също време на деня или нощта може да се установи с кой орган са свързани. Например вечер се храните обилно между 19 и 21 часа, и след това имате оплаквания, като газове, подуване, тежест, стомашни болки. По това време стомахът е най- малко активен и не може да се справи с голямо количество храна. Затова е добре основната храна за деня да се приема до обяд, а вечерята да е лека.
 
Китайците казват „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. Тази поговорка е съобразена с максималната активност на органите и тяхната способност за усвояване на храната.
 
При приемането на медикамент за определен орган е добре да се съобрази времето на максимална активност на органа. Например лекарство за черния дроб може да се приема малко преди максималната активност на черния дроб в 1часа през нощта.
 
В традиционната китайска медицина всеки орган има време на максимална активност и 12 часа по-късно време на почивка. Стомахът е активен 7-9 ч. сутрин, 9-11 ч. са активни далака и панкреаса, 11-13 ч. е активно сърцето, 13- 15 ч. тънките черва, 15 -17 ч. пикочен мехур, 17 -19 ч. бъбреци, 19- 21 ч. перикард и кръвообращение, 21-23 ч. троен нагревател, 23- 01ч. жлъчка, 01-03 ч. черен дроб, 03-05 бял дроб,  05-07 дебело черво.