Баховите есенции са популярен метод за повлияване на емоционални състояния, действащи меко и безопасно за всяка една възраст. Методът е създаден от д-р Едуард Бах, успешен английски лекар в началото на 20 век. Д-р Бах определя 38 есенции, като ги разделя в седем групи, отговарящи на основни човешки емоции като страх, несигурност, безразличие, самота, свръхчувствителност към външни въздействия, депресия и тревога, свръхзагриженост.
 
Есенциите не са предназначени за лечение на психиатрични заболявания или физически болести. Те подобряват настроението и енергията и възвръщат баланса на емоциите ни. Могат да се приемат както самостоятелни есенции, така и в комбинации от няколко растения. Нямат странични ефекти и са безопасни както за деца, бременни така и във всяка една възраст. Могат да се комбинират с други терапии безопасно. Есенциите се приготвят основно от цветя и дървета.
 
Всяка една есенция може да се използва в определен момент от живота, но е добре да се избере това растение или комбинация, която е най-подходяща за моментното емоционално състояние и житейски път. В статията са посочени няколко есенции, за пълната гама от есенции може да потърсите повече информация или да се обърнете към Бахов консултант.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При страхове се използват есенциите Трепетлика, Мимулус, Джанка, Червен конски кестен и Скална роза.
 
Трепетлика – при жени с чувствителна нервна система, имат много страхове които са неясни, обикновено се влошават през нощта. Имат страх от тъмното, кошмари, смъртта, бедствия. Страдат от безпричинно безпокойство, както и предусещат събития, което още повече повишава тревогите им. Могат да страдат от безсъние и храносмилателни проблеми, свързани със страхове.
 
Мимулус – за стеснителни хора, които се притесняват преди изяви, изпити. За ясни страхове, от тип фобии от животни, затворени пространства, публично говорене. Притеснения от непознати. Лесно се изчервяват, заекват, трудно изказват мнение.
 
Скална роза – при панически страх, за моменти на опасност и заплаха. При разтърсващи преживявания, силен страх и шок помага да се възвърне самообладанието. При паник атаки. Част е от капките за спешна помощ – Resque.
 
Червен конски кестен – при тревожно безпокойство за близките. За тревожни майки, които са прекалено загрижени за децата си. Прекалена емпатия и състрадание към другите хора и към проблемите в света. Страх от болести, закъснения, инциденти свързани с близките.
 
Дива джанка – при страх от загуба на контрол, от полудяване. Жени, които са свръх-напрегнати, задържат всичко в себе си докато избухнат в неудържима истерия или гняв.
За несигурност и нерешителност се използват есенциите Улекс, Тинтява, Церато, Габър, Склерантус и Див овес.
 
Церато – за нерешителни хора, които търсят потвърждение от вън. Постоянно задават въпроси на другите, ходят на различни консултации и семинари, зависят от авторитети, не поемат отговорност за решенията си.
 
Тинтява – при реактивна депресия след като нещо се е случило – загуба на близък, разочарование, провал, раздяла. При отчаяние, липса на вяра, че нещата ще се оправят. При негативна нагласа, недоверие към живота и огорчение. Лесно се обезкуражават и отказват след неуспех.
 
Улекс (Прещип) – при безнадеждна ситуация, тежко заболяване когато човек не вижда надежда че ще се излекува, при тежка раздяла. Чувство на примиреност, че нищо не може да се направи и отчаяние, че не може да се справиш с трудностите. Няма изход от ситуацията, чувство на обреченост.
 
Габър – при умора, мрачно настроение от еднообразно ежедневие. При хора, които работят монотонна, повтаряща се дейност и които страдат от липса на тонус и енергия. При отпадналост, умора, главоболие, тежест в главата, липса на ентусиазъм. Имат нужда от разнообразие.
 
Склерантус – при нерешителност и колебание между две възможности. Променливи настроения от депресия до еуфория. Променливи симптоми в тялото, редуване на запек с диария, преяждане с гладуване, високо с ниско кръвно налягане. Нарушения в равновесието. Променливост на всички нива – честа смяна на мнения.
 
Див овес – несигурност за пътя в живота и призванието. Започват различни дейности, след което ги изоставят. Непостоянност във връзките, работата, хобитата което в крайна сметка води до разочарование. Подходящо средство при избор на училище или университет. При наличие на много възможности, но човек не може да избере коя е подходящата за него.