Аурикулотерапията е вид акупунктура, която включва поставяне на игли на специфични точки на ушите. Според Традиционната китайска медицина стимулирането им провокира оздравителни процеси в различни области на организма. Този тип терапия често е включена в стандартната акупунктурна процедура. 
 
Аурикулотерапията се използва за подобряване на потока на жизнената енергия Чи и за възстановяване на баланса между Ин и Ян – два вида противоположна, но допълваща се енергия във вътрешните органи. В Традиционната китайска медицина всеки от тези ефекти се смята за съществено важен относно лечението на заболявания и постигането на оздравяване. 
 
Макар да липсват мащабни клинични изпитвания относно аурикулотерапията, според данни на някои от наличните проучвания тя подпомага излекуването на различни здравословни състояния. Ето някои от тях, заедно с потенциалните ползи от акупунктурата на ушите...
 

Безсъние

Резултатите на няколко проучвания показват, че аурикулотерапията облекчава това състояние. По време на едно от тях се тестват ефектите на форма на терапията, която използва магнитни перли за стимулиране на акупунктурните точки. 
 
В рамките на проучването участват 15 по-възрастни доброволци, които страдат от безсъние. Те са третирани с аурикулотерапия в продължение на три седмици. Участниците съобщават за значително повишаване в качеството и продължителността на съня, като ефектът остава за период от шест месеца, след края на терапията. 
 

Мигрена

Акупунктурата на ушите помага и за облекчаване на мигренозните пристъпи според данни на друго проучване. Изследователите анализират 35 пациенти, страдащи от мигрена. Установява се, че ежеседмично третиране с аурикулотерапия в продължение на два месеца води до значително облекчаване на болката, подобрява се и настроението
NEWS_MORE_BOX
 

Запек


В данните на проучване от 2010 г., в което участват 29 студенти, се посочва, че този вид терапия има благоприятно действие и при лечението на констипация. Макар различни научни изследвания да съобщават за този ефект от прилагането на аурикулотерапия, изследователите смятат, че са нужни допълнителни проучване по темата, което да потвърди тези твърдения. По техните думи причината са пропуски в анализа на данните. 
 

Странични ефекти от аурикулотерапията

Специалистите в областта поясняват, че някои пациенти може да изпитат нежелани ефекти по време на акупунктурата. Възможно е те да се появят след третирането и включват прилошаване, замаяност, гадене, изтръпване, изпотяване или поява на остра болка в тялото. 
 
Реакциите може да са следствие на страх и тревожност, на иглите, които са въведени прекалени надълбоко или в грешна област. 
 
Възможно е да се наблюдават странични ефекти и по време на терапията. Те включват поява на горещи вълни, ускорен пулс. Временното засилване на симптомите се счита за нормално и обикновено отшумява бързо.