Ароматерапията използва аромата от етерични масла за лечение на най-различни заболявания. С една дума, тя работи с предизвикване на желаното настроение чрез освобождаване на определени аромати.

 

Лавандулата например успокоява.


 

Днес ароматерапията се използва в голям брой среди – от офисите до болниците. Те повишават производителността на труда и облекчават стреса у пациентите. Свойствата на етеричните масла намират добро приложение и при лечението на разширени вени.

 

Мистерията на разширените вени

 

Много хора погрешно свързват разширените вени с естественото стареене. В действителност те могат да се появят на всяка възраст.

Разширените вени приличат на издути синкави въжета, които минават непосредствено под кожата.

 

Те могат да се появяват навсякъде по тялото, но най-често засягат краката и стъпалата.

 

Видимите оточни - понякога заобиколени и от звезди, представляващи кръвонапълнени капиляри - се определят като повърхностни разширени вени.

NEWS_MORE_BOX

 

Най-честата причина за образуването на разширени вени е застоялият начин на живот и професия, която е свързана с продължителнo седене на едно място.

 

Причина за тях могат да бъдат също запекът или наднорменото тегло.

 

Използване на ароматерапия за лечение

 

Традиционно лекарите използват оперативни техники за отстраняване на разширени вени.

 

Ароматерапията тепърва навлиза като утвърден метод за лечение на проблема, въпреки че е лесен, евтин и не изисква болничен престой.

 

Тя включва прилагането на етерични масла директно върху засегнатите зони. След необходимия брой процедури нелицеприятните белези се премахват и болката в краката е облекчена.

 

Най-често това се прави с помощта на кипарис, ливан, смирна и лайка.

 

Кипарисът и ливана в частност имат стягащи свойства, благодарение на които минимализират размера на вените. Всички те стимулират кръообращението и имат противовъзпалителни свойства.

 

Когато разширените вени се масажират с избраното етерично масло, се препоръчва краката да се търкат с насочени нагоре движение, подобно на потока на кръвта. Прилагането им трябва да започне от глезена и постепенно да върви нагоре.

 

Така ароматерапията в домашни условия може да се прави два пъти дневно до излекуване на проблема, въпреки че се препоръчва този вид процедури да се осъществяват само от специалисти.

 

Тъй като е възможно след търкането засегнатата кожа да се напука и възпали, след прилагането на техниката мястото се намазва с масло от лавандула, което да възпре неразположението.

 

Ароматерапия с вода

 

Популярен метод за лечение на разширени вени е съчетаването на ароматерапия с водна терапия. Специалистите препоръчват редуването на топли и студени бани на краката, след което те да се масажират с избрания вид етерично масло.