Лечението с билки, акупунктура и други комплементарни алтернативни методи за терапия на пациенти с рак може да се окажат не толкова безвредни.


Ново проучване разкрива, че пациенти с различни ракови заболявания включват различни методи от алтернативната медицина не като част от лечението с конвенционалните методи, а като единствен метод за терапия. Това, според изследователите носи сериозен риск.


Изследователите извършили наблюдение на група от 258 души, при които били приложени този тип допълващи (комплементарни) методи. Като контролна група за сравнение били проследени 1032 души. Комплементарната терапия включвала лечението с билки, витамини, методи на традиционната китайска медицина, хомеопатия, натуропатия, йога, акупунктура и други.Лицата, обръщащи се към методите на комплементарната медицина били често млади жени, частно осигуряващи се и с висок социалноикономически статус. Тези пациенти не отлагат за по-дълго във времето стартиране на лечението, но са с изразена склонност към отказ от хирургично лечение, химиотерапия, лъчетерапия и лечение с хормони.


При тези пациенти е налице по-нисък процент на 5-годишна преживяемост, както и двойно по-голям риск от смъртен изход.


NEWS_MORE_BOX


Комплементарното лечение не води до вреда при паралелното му приложение с методите на конвенционалната медицина.


Главният автор в проучването – Джеймс Б. Ю (James B. Yu), който е доцент по лъчелечение към Йейл изказва мнение, че лечението на рака буди страх и е нормално всеки да търси терапия, която позволява избягване на странични ефекти, а паралелно с това обещава само позитиви.


Според него е необходимо медиците да се вслушват внимателно в своите пациенти и да им помагат да интегрират тези терапии паралелно с конвенционални методи на лечение.


Предполага се, че алтернативните методи могат да бъдат от полза при паралелното им прилагане, заедно с конвенционалните методи. По този начин някои от страничните ефекти на конвенционалната терапия могат да бъдат намалени. Често пациентите, които се обръщат към алтернативни методи очакват постигането на излекуване само на базата на тяхното действие, но все още не са открити доказателства, които да доказват тяхната възможност за това.