1. Ограничете богатите на пурин храни и консумирайте такива с ниско съдържание

Пурините са съединения, които се срещат естествено в някои храни. При тяхното разграждане тялото произвежда пикочна киселина.

 


Процесът на метаболизиране на храни, богати на пурин, води до производството на твърде много пикочна киселина, което може да бъде предпоставка за подагра.

 

Храните с високо съдържание на пурин са дивеча, като еленско месо например, пъстървата, рибата тон, сардините, аншоато, мидите и херингата. Други продукти, които съдържат много пурини са алкохола, храните с високо съдържание на мазнини, като бекон, млечни продукти и червено месо.

 

Тези с ниско съдържание на пурини са нискомаслените и обезмаслените млечни продукти фъстъченото масло и повечето ядки, повечето плодове и зеленчуци, пълнозърнестия ориз, хляба и картофите.

 

Според някои изследвания кафето също би могло да понижи риска от подагра.

 

2. Избягвайте лекарства, които повишават нивата на пикочната киселина

Някои лекарства също могат да повишат нивата на пикочната киселина. Това са диуретични лекарства, като фуроземид и хидрохлоротиазид, някои медикаменти, които потискат имунната система, особено преди или след трансплантация на орган, както и аспиринът.

 

3. Поддържане на здравословно телесно тегло

Поддържането на умерено телесно тегло може да помогне за намаляване на риска от появата на подагрозни пристъпи, тъй като затлъстяването увеличава риска от това заболяване.

 

Контролът на телесното тегло може да се постигне чрез диета, в съчетание с физическа активност. Това е от полза за понижаване на нивата на пикочна киселина в кръвта и подобряване на цялостното здраве на хората.

 

4. Избягвайте алкохола и сладките напитки

Консумацията на алкохол и сладки напитки, води до по-висок риск от развитие на подагра. Освен това те повишават калорийния прием, което може да повиши теглото и да предизвика метаболитни нарушения, учвеличаващи нивата на пикочната киселина.

 

5. Прием на добавки

Някои добавки могат да помогнат за понижаване на нивата на пикочната киселина в кръвта. Това са такива съдържащи витамин C, омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, както и куркумата на капсули.

 

Въпреки това преди прием на различни хранителни добавки е важна консултацията с лекар, който да провери дали тези добавки не взаимодействат с някои от предписаните на конкретния човек медикаменти.

 

6. Балансирани нива на инсулин

При хората, които страдат от подагра, рискът от диабет е по-висок. Следователно при пациенти, страдащи от двете заболявания, техният контрол е от голямо значение.

 

Според проведено изследване лечението с инсулин при хора, страдащи от диабет, повишава нивата на пикочна киселина в кръвта. Следователно при предписване на инсулинова терапия, нивата на пикочната киселина на пациента са от значение.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com