Повишената киселинност на организма може да доведе до много хронични заболявания. Тя е причина за увреждане на клетките, органите и средата в организма. Причината за повишена киселинност е най-вече храненето и начинът на живот.
 
Храненето предимно с киселинни храни като месо, риба, колбаси, тестени изделия, води до хронична метаболитна ацидоза. Алкалните храни са плодовете и зеленчуците. В миналото месото е било достъпно рядко, докато днес консумираме много месо и млечни продукти ежедневно.
 
Течностите също влияят върху алкално-киселинното равновесие и изместват баланса, ако не пием достатъчно вода и вместо това пием кафе и алкохол. Други фактори са липсата на движение, стресът и тютюнопушенето.
 
В тялото има система за регулация, която контролира прекомерното натрупване на  киселини, без веднага да се прояви сериозен дисбаланс. Имаме буферна система, която свързва излишните киселини с основи и така се освобождават от тялото.
 
Киселините са всички органични и неорганични съединения, които в разтвор отдават водородни йони, а основите са всички органични и неорганични съединения, които в разтвор приемат водородни йони.
 
В скалата на PH - водородния показател, киселините имат PH<7, неутралните PH =7, алкалните PH>7. Всички реакции на обмяната в организма завист от PH, затова организма трябва да поддържа PH на кръвта в постоянни граници между 7,35 и 7,45. За поддържане на постоянно PH на кръвта се грижат буферните системи на кръвта, дихателната система и бъбреците.
 
Външните причини за нарушен алкално-киселинен баланс са прекаляване с месни продукти, неправилно приготвяне на храната, липса на прясна храна, недостатъчно течности, липса на движение и чист въздух и много стрес.
 
Вътрешните причини за дисбаланс могат да бъдат хронична чревна ферментация, образуване на киселини при гладуване или висока температура, диабет, консумация на алкохол, хронична бъбречна недостатъчност, дефицит на кислород при сърдечна недостатъчност, отравяния, тежки физически натоварвания, липса на кислород при нарушено кръвооросяване, дефицит на калий, приемане на кортизонови препарати и др.
 
Повишената киселинност може да провокира определени нарушения и заболявания като високо кръвно налягане, нарушено кръвооросяване, ревматични болки, остеопороза, подагра, целулит, туморни заболявания, висок холестерол, стомашно-чревни нарушения, киселини в стомаха, хронична умора и намалена концентрация.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Препоръки за храненето: добре е да има баланс между алкалните и киселинните храни в менюто, като съотношението да е 75% алкални и 25% киселинни храни ежедневно.
 
Алкални са всички зеленчуци - листните, кореноплодните, билките и подправките и напълно узрелите плодове. Слабо алкални са гъбите, млечните продукти, продуктите от соя, лечебните и билковите чайове.
 
Слабо киселинни са зърнените култури с изключение на просото, ядките и кестените, маргарина, маслото, оцета, млечнокиселите напитки, бира, вино, какао, кафе, яйцата. Силно киселинни са месото и колбасите, хляба, бялото брашно, всички сирена, рафинираната захар и съдържащите я продукти, рибата и концентрирания алкохол.
 
Добре е плодовете, които се консумират да са напълно узрели, ако са набрани зелени и узряват в топлинни камери, те действат киселинно. Количеството на суровата храна в менюто, е добре да е съобразено с възрастта и здравината на храносмилателната система.
 
Младите и по-здрави хора могат да се справят с повече сурова храна, но при по-възрастните хора с отслабено здраве, суровата храна може да доведе до претоварване на организма. Когато количеството сурова храна е повече от полезното за конкретния организъм, несмляната храна предизвиква ферментация и гниене в червата, което води до образуване на повече киселини. Важно е храната да е добре сдъвкана и приета в подходящо време, за да бъде добре усвоена.