Изследователи от Университета по традиционна китайска медицина в Ченду разкриват, че акупунктурата помага за намаляване на честотата на хроничните главоболия от тензионен тип с 50%.

 

Главоболието е много често срещан проблем сред хората. Когато човек търси алтернатива на медикаментите, обикновено пристъпва към различни методи, които биха могли да облекчат стреса и напрежението, като йога или масаж.


 

Хората с чести или хронични тензионни главоболия, причинени от стрес, могат да страдат 10 или повече дни в месеца от такива. Намирането на ефективно лечение за тензионния тип главоболие може да бъде трудно, тъй като медикаментите невинаги могат да помогнат на засегнатия човек.

 

Изследователите от Университета по традиционна китайска медицина в Ченгду, Китай, отбелязат възможността древната практика - акупунктура, да редуцира наполовина честотата на оплакванията при хора с хронично главоболие от тензионен тип.

 

Акупунктурата е древна китайска практика, която се използва за облекчаване на различни болки в цялото тяло с помощта на тънки игли.

 

Заради много добрите резултати, наблюдавани при мигрена, е направено изследване, което да провери ефективността на акупунктурата при тензионен тип главоболие. Учените изследват и продължителността на облекчаващото действие и дали тя ще надхвърли шест месеца.

 

В проучването са включени 218 души с диагноза за хронично главоболие от тензионен тип. Средно давността на оплакванията им е от 11 години, като съобщават за наличието на оплаквания около 22 дни в месеца.

 

На случаен принцип на участниците е прилагана истинска или повърхностна акупунктура.

 

При истинската акупунктура практикуващият вкарва акупунктурни игли в тялото, за да постигне усещане за deqi, като изтръпване или усещане за тежест в тялото. При повърхностна акупунктура практикуващият вкарва иглите не толкова дълбоко и този вид усещане не се постига.

 

За период от два месеца, на участниците са направени 20 сесии акупунктура по 30 минути. След това тяхното състояние е проследявано шест месеца. През този период хората водят дневници относно тяхното главоболие - неговата поява, интензитет и продължителност, наред с други подробности.

 

Според получените резултати 68% от участниците, на които е прилагана истинска акупунктура имат подобрение, а от тези, на които е прилагана повърхностна - 50% отговарят на терапията.

 

Специалистите отбелязват подобрение или повлияване от лечението при хората, чиято честота на главоболието се е понижила с поне 50% месечно.

 

Проучването е публикувано в сп. Neurology.

 

Референции:

https://n.neurology.org/content/early/2022/06/22/WNL.0000000000200670