Лечението на остеоартроза на коляното с акупунктура вместо хирургическа интервенция дава не само добри клинични резултати, но е и неинвазивна и безболезнена процедура, смятат изследователи.

С помощта на акупунктурата се намалява болката и сковаността, характерни при остеоартроза, и се подобрява функционалният капацитет на коляното след едномесечното й приложение.

Процедурата се явява и много по-евтина алтернатива за лечение на хора с остеоартрит.

Тези твърдения са базирани на проучване обхващащо 90 души с остеоартроза на коляното, които са се лекували с акупунктура в продължение на две години в клиника в Сейнт Албанс, Великобритания, между 2008 и 2010 г.

Преди започване на лечението всички участници са имали тежки симптоми на болка, невъзможност за дълго ходене и пр.

Още след първия месец на сеанси честотата на болка при пациентите е значително намалена, а подвижността – подобрена.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Акупунктурата представлява вид лечебна терапия, при която специални игли се поставят в определени точки по тялото. Терапията, която води началото си от традиционната китайска медицина, днес придобива все по-голяма популярност.

Акупунктурата стимулира различни точки от човешкия организъм с терапевтична цел – възстановява здравето и общото самочувствие и отстранява натрупаната болка.

При акупунктурата се използват специални фини игли, които задължително трябва да са стерилни. Иглите се различават от стандартните медицински - краищата им не са остри, а гладки. Пациенти споделят, че процедурите с тях са безболезнени.