Акупунктура и хипнозата показват ползи за отказване на цигарите, според нов научен преглед на 14 международни проучвания.

 
Все още има много въпроси, на които не е намерен отговор, включително колко ефективни могат да бъдат алтернативните терапии и какви са ползите им спрямо конвенционалните методи за спиране на тютюнопушенето.
 
Все пак се приема, че алтернативните терапии са опция за отказване от вредния навик, поясняват изследователите от университета Макгил в Монреал, Канада.
 
Пушачите, които искат да спрат цигарите, може би първо трябва да приложат стандартните подходи, които включват никотин-заместителна терапия, лекарства, поведенческа терапия, смята водещият изследовател Мехди Тахири.
 
Не винаги обаче традиционните терапии дават ефект. В такъв случай като алтернатива може да се препоръча акупунктура или хипноза.  
 
Проучвания показват, че пушачите, подложени на акупунктура, са с повече от 3 пъти по-голям шанс да издържат без тютюнев дим 6 месеца до една година по-късно.
NEWS_MORE_BOX
 
Хипнозата също води до успеваемост в отказването на цигарите. Две изследвания показват значителна полза - от 20 до 45% от участниците, подложили се на хипноза, не са пропушили в рамките на шест месеца до една година по-късно. Други два експеримента показват по-малки ефекти.
 
Изследванията по темата продължават. 
 
Резултатите са публикувани в American Journal of Medicine.