Прилагането на акупресура може да помогне на страдащи от предсърдно мъждене. Акупресурата допринася за намаляването на кръвното налягане и регулирането на сърдечния ритъм, което е от съществено значение за понижаване на риска от инсулт и образуването на емболи.

В проучване, проведено в Erciyes University, Турция, участие взимат 60 души, страдащи от предсърдно мъждене. Доброволците са разделени в две групи по 30 човека. Първата група е подложена на алтернативно лечение с акупресура, а втората е плацебо.

Акупресурата се извършва между 2-4 пъти дневно, изследователите следят за нивата на кръвното налягане и пулса пред, след и по време на сесиите.  

Резултатите показват, че в първата група значително се е намалила честотата на пулса и систолното и диастолното артериално налягане в сравнение с плацебо групата.

NEWS_MORE_BOX


Акупресурата е лесна за използване техника и може всеки да я прилага върху себе си. Единственото условие е да се научи точното разположение на жизнените точки по тялото и да се разбере коя за какво служи. Препоръчително е да се мине специален курс на обучение.

Специалисти отбелязват, че акупунктурата не измества медикаментите предписвани при предсърдно мъждене, а подобряват тяхната ефикастност.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм, което засяга около 1% от общия брой на населението и 10% от хората на възраст над 80 години. Рискът от инсулт за хора с предсърдно мъждене е до 5 пъти по-голям заради повишената склонност към образуване на кръвни съсиреци.

Всяка година до 3 млн. души по света получават инсулт, свързан с предсърдно мъждене, който е изключително тежък и инвалидизиращ.