Преждевременното окапване на косата или прекомерният косопад могат да се окажат притеснителни състояния. Временното опадане на косата е нормално, то се дължи на цикъла на растеж на косъма – когато голямо количество косми достигнат до фаза на покой. След това настъпва и фазата на растеж на нова коса.
 
Косопадът може да се дължи и на други фактори, сред които гени, хормони, автоимунни заболявания, стрес, раждане, болест и дори козметични процедури като боядисване или къдрене. Нормалният растеж на косата се възстановява, след „отстраняването“ на причината, довела до появата на косопад, освен в случаите, когато тя се крие в гените.
 
В случай, че не се установи нов растеж на косата след окапване, това е сигнал за проблем. Експертите биха препоръчали да се консумират здравословни храни, организмът редовно да се изчиства от натрупаните токсини, редовни физически упражнения и масаж на скалпа. Всички тези съвети помагат за възвръщане на нормалния растеж на косата, но понякога се оказват недостатъчни.
 
Сред методите за лечение на косопад са прием на цинк и желязо, нанасяне на екстракт от китайска роза върху скалпа, масаж на скалпа с различни билки, хомеопатични препарати, както и акупуктура и акупресура.
 
Акупресурата е алтернативна терапия, при която се прилага натиск на специфични точки на тялото, като целта е да се стимулира кръвообращението, за да се насърчат естествените оздравителни сили на организма.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Терапията се основава на идеята, че енергията на живота Чи преминава през пътищата, познати като меридиани. Блокирането на потокът на Чи води до развитие на заболяване. Прилагането на твърд, но нежен натиск върху определените точки на тялото спомага процесът на излекуване като стимулира кръвообращението, детоксикацията, отпускането на мускулите и подсилва имунната система.
 
В случите, когато косопадът се дължи на стрес, заболяване, автоимунна болест или хормонален дисбаланс, акупресурата може да бъде подходяща терапия за възстановяване растежа на косъма. За най-добри резултати, е препоръчително да се пристъпи към конвенционално лечение на състоянието, а акупресурата да се използва като допълнителен метод, който да стимулира растежа на косата.