Ако се чудите кой масаж е добър за тялото и също така ще „подмлади“ сетивата и кожата, на помощ може да се притече масажът Njavarakizhi на аюрведа. Той е известен със своите невероятни ползи. За него се знае, че е много полезен за хората, които страдат от артрит, парализа, слабост в тялото, травма или стрес. Този масаж помага още за поддържането тонуса на мускулите, а също така релаксира и ума. Ако планираме да се подложим на аюрведичен масаж, ето какво да очакваме..
 
Самата процедура трае около 60 мин. Първо тялото ще се подготви с помощта на масло. След като то е нанесено с масажни движения, ще можем да легнем за малко и да релаксираме. През това време се приготвя сместа от ориз навара, заедно с мляко и билки. 
 
Често при подготовката терапията използва билки като синап, хималайски кедър, масло или мляко, заедно с ориза навара. След като сместа се свари, се поставя в памучни пликове и се използва за масажиране на тялото. Докато лежим, тези торбички внимателно се поставят върху тялото за около 30 – 40 минути. След това ще трябва да си вземем топъл душ. 
 

Какви са ползите за здравето, които този масаж носи?

 
Поддържа кожата здрава. Тя е най-големият орган в организма и има нужда от специална грижа. Това специално лечение е чудесен начин да се подобри текстурата й и тя стане по-красива и блестяща. Водеща началото си от Керала, Индия, тази терапия е напълно естествена и не предизвиква никакви странични ефекти. 
 
Повишава тонуса и укрепва мускулите. Ако изпитваме обща слабост в тялото, поради напредване на възрастта, си заслужава да опитаме тази терапия. 
 
Високите нива на холестерола са често срещан проблем, касаещ здравето. Един умен начин за справяне с проблема е промяна в хранителния режим и.. терапията Njavarakizhi. Благодарение на ефекта, който предизвиква изпотяване, този масаж регулира кръвообращението и намалява нивата на холестерола
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако сме били подложени на постоянен стрес и напрежение и имаме нужда от релакс, този масаж е идеален. Той не само че помага на тялото да се отпусне, но успокоява и ума, което помага да се преборим със стреса
 
Аюрведичният масаж също така може да облекчи болката и възпаленията, свързани с артрита. Тъй като редовните процедури могат да укрепят мускулите, те помагат да се осигури и дългосрочно облекчение при хора, страдащи от артрит
 
Аюрведа е една от най-древните холистични лечебни системи в света, според която здравето на организма и духа се основават на баланса между ум, тяло и дух. Като цяло, целта на аюрведа не е излекуването на дадено заболяване, а по-скоро поддържането на добро здравословно състояние.