Според д-р Фазано, световно признат гастроентеролог, специалист по целиакия и автоимунни заболявания, автоимунността е като трикрако столче което се нуждае от три неща, за да се прояви: подходящи гени, тригер и повишен чревен пермеабилитет. 


Не можем да променим гените, но можем да премахнем причините и чревния пермеабилитет. Д-р Фазано обяснява този феномен при целиакията, при която глутена действа едновременно като тригер и причина за чревна пропускливост. Когато се премахне глутена, тялото може да се възстанови и излекува. 


Инфекциите се смятат за тригери в много случаи на автоимунни заболявания. Идентифицирането и премахването на инфекцията може да доведе до ремисия на болестта. Въпреки че невинаги могат да се премахнат всички тригери, като вируса на Епшайн-бар например, може да се излекува чревната пропускливост. Това също би могло да доведе до ремисия на болестта. Д-р Изабела Уенц, изследовател в областта на щитовидните заболявания и Хашимото, описва 6 основни причини за развитие на чревна пропускливост при тиреоидит на Хашимото. 


1. Чувствителност към глутен 


Чувствителността към глутена и целиакията са замесени в много автоимунни състояния като Хашимото, болест на Грейвс, ревматоиден артрит. Различни тестове могат да се направят, за да се определи наличие на целиакия/чувствителност към глутен, въпреки че невинаги състоянието се вижда от тестовете. Някои хора научават, че са чувствителни, когато премахнат глутена от диетата и имат подобрение на симптомите. 


Всеки с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза трябва да премахне глутена от диетата. Дори и да няма установена целиакия или глутенова чувствителност, глутенът причинява чревна пропускливост чрез повишен синтез на протеина зонулин. 


Ако глутенът е единствена причина, според д-р Уенц може да се наблюдава понижаване на щитовидните антитела и ремисия след 3-6 месеца. Ако не, значи има и други причини. 


Лечение: тестване и премахване на глутена от храната

 

2. Глутенова чувствителност и кръстосана реакция към протеини


В допълнение към глутеновата чувствителност, хората с Хашимото могат да имат реакции и към много други протеини, включително в ориза, киноата, царевицата. Някои хора реагират и към млечните продукти, ядки, мая, яйца, кореноплодни и др. Това може да се провери с тест за хранителни чувствителности. 


Лечение: тестване, елиминационна диета, палео диета, автоимунна палео диета. Подходящи добавки за лечение на лигавицата на червата. Храносмилателни ензими за предотвратяване на реакции към нови храни и намаляване на реакциите към настоящите храни. 

 

3. Изчерпване на глутамина и цинка


Цинкът и глутаминът са нужни за възстановяване на чревната лигавица. При стрес организма използва тези вещества вместо за червата, за други нужди като синтез на надбъбречни хормони. Обикновено приемаме тези две субстанции с храната и след като стреса отмине се възстановява чревната лигавица.

NEWS_MORE_BOX

 


Проблем има при хора подложени на продължителен стрес, при ниска стомашна киселина (която е нужна за извличане на цинк от протеините), при хора на диета с малко животински протеини като вегани и вегетарианци, тъй като глутамина се съдържа предимно в животинските протеини (включително яйца и млечни).


При някои хора, които спазват вегански или вегетариански режим, след въвеждане отново на животински протеини може да има ремисия на щитовидното заболяване. Това е заради глутамина и др. вещества, които спомагат заздравяване на чревната лигавица. 

 

Лечение: прием на цинк и глутамин като добавки, костен бульон, желатин, добре сготвени меса, добавка с бетаин и пепсин (за разграждане на протеините) и богата на хранителни вещества диета. Други вещества като витамин Д също са нужни за добрата чревна бариера. 

 

4. Паразити 


Паразитите не са разпространени само в страните от третия свят, напротив голяма част от хората са заразени с паразити. Методите на диагностика не са много точни и често паразитите не се доказват. Паразитите в червата могат да предизвикат много проблеми като чревна пропускливост, чувствителност към храни, автоимунни заболявания. Ако сте преживели период на интензивен стрес е много възможно да имате паразити, тъй като тогава сме по-предразположени към тях.


Диетите са само кратковременно решение при паразити. Хората с паразити имат множество чувствителности към храни, които не преминават независимо какво ядат и какво не. Могат да се чувстват по-добре след премахване на реактивните храни, но след време отново се влошават, защото реагират и към новите храни. Може да сте на перфектната диета, да приемате добавки, но ако имате паразити никога няма да се възстановите напълно.


Има различни видове паразити, червеи, амеби, протозои. За различните видове работи различен вид лечение. 


Временно лечение: пробиотици, ниско въглехидратна диета като автоимунната палео диета ще помогнат за по-добро толериране на симптомите причинени от паразити, но няма да ги излекуват. 


Лечение: противопаразитни билки, противопаразитни медикаменти, добавки, пробиотик със Saccharomyces boulardii и ниско въглехидратна диета. 


5. Свръхрастеж на бактерии в тънкото черво (SIBO)


Обикновено в тънкото черво има малко количество бактерии. Свръхрастежът на бактерии може да се предизвика от употреба на антибиотици, нишестени храни и др. Като резултат настъпва чревна пропусливост за да се освободи организма от прекалено многото бактерии. Може да се направи дихателен тест за установяване наличие на SIBO. 


Лечение: антибиотици, антимикробни билки, диети като Elemental, GAPS, low FODMAPS. 


6. Гъбични инфекции


Гъбичките Candida могат да причинят чревна пропускливост и са замесени в чувствителностите към храни и автоимунните болести. Може да се изследва за свръх растеж на гъбички в червата. 


Лечение: пробиотици, противогъбични билки и лекарства, анти-кандида диета като Bogy ecology diet. 


При всеки човек с Хашимото, може да има различна комбинация от тези причини. Влиянието на стреса за отключване на заболяването също е важно и не трябва да се подценява.