На традиционния тайландски масаж може да се разчита не само като на ободряваща и премахваща стреса процедура.Той има и комплексно общо действие върху организма – енергизира, релаксира нервната система, намалява болката, стимулира кръвообращението и подобрява подвижността на ставите.

 

Така тайландският масаж може да се прилага и като средство за превенция и допълване лечението на различни здравословни проблеми.


 

Благоприятното му действие в такива ситуации е потвърдено от редица научни проучвания, доказващи, че тайландският масаж може да се прилага като алтернатива на някои чисто медицински техники при определени заболявания.

 

Намаляване болките в гърба и кръста
Хроничните болки в гърба и кръста са кошмар, който, оставяйки се в ръцете на опитен специалист по тайландски масаж, лесно можем да преодолеем. Има данни, че тази масажна техника носи съпоставими резултати с тези от медицинските процедури за раздвижване на ставите. В много случаи тайландският масаж редуцира болката много по-осезаемо и трайно.

 

Подобряване на подвижността
Тайландският масаж протича с разтягане на крайниците и прилагане на акупресура и рефлексни техники. Те подобряват подвижността на крайниците още от основата, раздвиждайки ставите във всички възможни посоки.

 

Превенция и овладяване на мигрената
Специално проучване проследява ефекта на тайландския масаж при хора с тензионно главоболие и хронична мигрена. Методът помага както за намаляване силата на главоболието, така и за редуциране честотата на пристъпите. Освен това е установено, че тайландският масаж повишава толерантността на тялото към болковия синдром и повдига прага на чувствителност към мигренозната болка в главата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Облекчаване проявите на остеоартрита
Благодарение на комбинирания си ефект едновременно върху мускулатурата и скелетния апарат тайландският масаж повлиява благоприятно и хората с остеоартрит. Подпомага общата им подвижност и намалява ставните болки, особено в областта на коленете и глезените. Проучванията показват, че подобрението на състоянието при хора, лекувани с тайлански масажни техники може да бъде по-значително, отколкото при тези, подлагани на стандартна физиотерапия.

 

Многото проследени случаи на хора с двигателни и други нарушения, лекувани с тайландски масаж, показват, че тази техника може да се ползва като алтернатива на традиционните медицински физиотерапевтични процедури особено когато те се окажат слабоефективни.