Около 1/5 от мъжете срещат затруднения с постигането и поддържането на ерекция. Възрастта се смята за основен фактор за еректилна дисфункция – 4% от мъжете, навлезли в 50-те, се сблъскват със симптоми на състоянието. 

 
Алтернативни методи, като прием на хранителни добавки, билкови лекарства или прилагане на акупунктура, показват положително действие при проблеми с ерекцията, сочат изследвания по темата. 

1. Хранителни добавки 

Смята се, че хранителни добавки, включително аминокиселината аргинин, биофлавоноиди, цинк, витамин С, витамин Е, и ленено брашно, имат благоприятен ефект за подобряване на еректилната функция. 
 
Според изследване някои мъже с проблеми с ерекцията, които имат ниски нива на хормона дехидроепиандростерон (DHEA), имат подобрение на състоянието си след прием на допълнителни дози от хормона.
 
Все още не са известни рисковете от дългосрочната употреба на DHEA, затова не всички експерти препоръчват използването му.

2. Билкови лекарства 


Полезно действие срещу еректилна дисфункция имат азиатският женшен и гинко билоба. 
 
Жен-шенът помага на организма да си набави по-големи количества азотен оксид, подобно на „Виагра“. Азотният оксид увеличава притока на кръв в огранизма.
 
Редица проучвания сочат, че жен-шенът няма странични ефекти, като „Виаграта“, но има подобно действие и може спокойно да бъде използван като неин заместител.
NEWS_MORE_BOX
 
Гинко билоба, също подобно на жен-шена, увеличава азотния оксид в организма, което позволява по-добър приток на кръв към пениса.
 
Консултирайте се с лекар преди да прием на каквито и да било билкови добавки.
 
Ако изпитвате странични ефекти, като гадене, повръщане, учестено сърцебиене, тревожност, безсъние, диария, кожни обриви, спрете употребата на билковия продукт, който приемате, и уведомете вашия лекар.

3. Акупунктура 

Според изследвания акупунктурата помага при мъже с проблеми с ерекцията. 
 
С древния китайски метод се постига баланс на хормоните, възстановяване на нормалните функции на органите, увеличаване на кръвоснабдяването и др. 
 
Акупунктурата може да се прилага и при мъже, които имат нисък брой сперматозоиди. Чрез метода се постига стимулиране на сперматогенезата.
 
Ако се обмисля прилагането на алтернативна форма на лечение на еректилна дисфукция, тя задължително трябва да бъде обсъдена преди това с медицинско лице, подчертават експерти.