Злокачественият мозъчен тумор е бързо растящ карцином, който се разпространява в други области на мозъка и гръбначния стълб.

 

Обикновено мозъчните тумори се класифицират от 1 до 4-та степен, в зависимост от тяхното „поведение”, като например колко бързо растат и колко вероятно е отново да се появят след приложеното лечение.


 

Повечето злокачествени тумори са вторични ракови заболявания, което означава, че са започнали първичното си огнище в друга част на тялото и са се разпространили в мозъка. Първични са тези тумори, които започват развитието си в мозъка.

 

Метастатичните мозъчни тумори засягат почти всеки четвърти пациент с рак или около 150 000 души годишно. До 40% от пациентите с рак на белия дроб развиват метастатични мозъчни тумори.

 

Симптомите на злокачествените мозъчни тумори зависят преди всичко от размера на тумора и неговата локализация.

 

Най-честите оплаквания, за които съобщават пациентите включват:

  • Тежко и постоянно главоболие, което не се повлиява от прием на обезболяващи медикаменти;
  • Припадъци;
  • Постоянно гадене, което не се облекчава след повръщане;
  • Сънливост;
  • Психически или поведенчески промени, като проблеми с паметта или промени в личността;
  • Прогресивна слабост или парализа от едната страна на тялото;
  • Проблеми със зрението или речта.

 

Симптомите се появяват тогава, когато туморът оказва натиск върху мозъка и повишава налягането в черепната кухина или пречи на дадена област от мозъка да функционира правилно.

 

Проявите, свързани с повишено вътречерепно налягане включват главоболие (по-силно изразено в сутрешните часове или при навеждане и кашляне), постоянно гадене и повръщане, сънливост, замъглено зрение или загуба на зрението или припадъци, които могат да се изявяват само като потрепване на дадена част от тялото.

 

Различните области на мозъка контролират различни функции, така че симптомите зависят и от това къде е локализиран тумора.

 

Например, ако туморът е локализиран в предният лоб, заболяването ще се манифестира с промени в личността, слабост в едната страна от тялото, загуба на обонянието.

 

При локализация на карцинома темпорално признаците на заболяването могат да бъдат паметови нарушения, проблеми с говора (афазия) и гърчове.

 

При засягане на малкия мозък симптомите включват загуба на координацията, трептене на очите, повръщане и схващане на врата. Засягането на мозъчния ствол може да причини нестабилност на походката, лицева слабост, двойно виждане, затруднен говор (дизартрия) и затруднено преглъщане (дисфагия).

 

Библиография:

Malignant brain tumour (cancerous) - Illnesses & conditions | NHS inform