Златистият стафилокок може да отключи автоимунно заболяване като системен лупус еритематозус, смятат специалисти от водещата американска клиника Майо.

По време на експерименталните изследвания става ясно, че дори и в малки количества по повърхността на кожата коварните грам-положителни бактерии могат да доведат до този нежелан ефект, се пише в Journal of Immunology. Особено опасен за организма е ентеротоксинът, който отделят Staphylococcus aureus.

Според предположенията на учените синтезираният от златистите стафилококи ентеротоксин В активира автореактивните Т и В-лимфоцити, бели кръвни клетки, принадлежащи към имунната система и виновни за възникването на автоимунни възпалителни заболявания. По-рано се установи връзката между MRSA и отключването на други автоимунни болести като псориазис, синдром на Кавазаки и грануломатоза на Вегенер.

Според авторите известно количество от тези бактерии постоянно се намира в организма ни, най-вече върху лигавицата на носа и гърлото. Изследванията на екипа продължават, като целта им сега е насочена към изучаване на механизма, по който ентеротоксинът предизвиква началото на наследствено заложеното автоимунно заболяване.

NEWS_MORE_BOX


При всяко едно автоимунно заболяване се наблюдава процес на възпаление и неконтролирано производство на антитела от организма, които поразяват определени собствени здрави тъкани. При системния лупус еритематозус тези антитела атакуват предимно кожата и съединителната тъкан, там където са налични малки кръвоносни съдове, като предизвикват васкулит и периваскулит.

Характерен белег на лупуса е кожната изява на лицето във формата на пеперуда, която обхваща и двете скули. Заради прилика от ухапване от вълк, от миналото заболяването носи и думата „вълк“ („лупус“) в наименованието си.