1. Какво представлява фронталният синуит?

В пика на ниските температури и заобикалящите ни вирусни инфекции често се стига до остри вирусни инфекции, които покосяват различните части на горните дихателни пътища, а понякога храносмилателния тракт и протичат с фебрилитет, хрема, болки в гърлото и общо неразположение.


Съществува абнормно развитие на носния канал, което е вродено и при обострен ринит през зимния период, обуславя развитието на т. нар остър фронтален синуит – възпаление на челния синус. Причината е в задръжката на микробна патогенна флора в носната кухина, която прониква в челния синус и създава предпоставка за развитие на инфекции. Патогенезата на заболяването твърди, че дренирането на челния синус при остри вирусни инфекции с усложнения в носната кухина и гърлото често се вижда като нарушено.Възрастта, при която заболяването получава дебют, е между 10 и 12 години. Причината е, че до този момент фронталните синуси са добре оформени, тъй като развитието им все още не е завършено.

 

NEWS_MORE_BOX

2. Какви са симптомите?

Освен всичките характерни общи симптоми – фебрилитет, пулсираща болка в мястото на синусите. Особено изразено е силното главоболие. Болката в синусите се усилва при натиск (палпация).

 

3. Как се поставя диагнозата?

При предна риноскопия се забелязва гнойна ивица около синуса в средния носов ход. Освен палпация и предна риноскопия, важно за правилната диагностика е и провеждането на рентгенография, която доказва наличието на гноен ексудат и задръжка на патогенен секрет в челния синус.
Клиничната картина има общи белези с невралгия на троичния нерв и мигрена, което е важно за правилно поставената диагноза.

 

4. Как се лекува този вид възпаление?

Лечението на възпаления фронтален синуит е консервативно. Прилагат се широкоспектърни антибиотици – пеницилини и цефалоспорини от 1 и 2-ра генерация, макролиди, аминогликози, съдовосвиващи – капки за нос с псевдоефедрин и адреналин, които намаляват отока на възпалената носна лигавица и улесняват дренирането на синуса.

 

В терапията се включват и специални противовъзпалителни мехлеми, нестероидни противовъзпалителни средства и физиотерапия, която помага дренирането на синуса.


Към оперативно лечение се пристъпва, ако консервативната терапия не дава резултат. Извършва се трепанация на Бек. Прави се отвор във вътрешната стена на орбитата, след което се евакуира съдържанието в челния синус. В последствие се поставя дрен с йодсептадон. Освен това се поставят малки полиетиленови тръбички, които служат за вливане на течности в синуса и тяхното дрениране.