Цитомегаловирусът представлява ДНК вирус от семейството на Херпес вирус. Той е наречен така, защото предизвиква увеличаване обема на засегнатите клетки (цитомегалия). Заболяванията, причинени от него, обикновено не протичат тежко. Колкото до цистита, трябва да се знае, че зимата и пролетта са най-предпочитаните сезони за това заболяване. От него се оплакват по-често жените, мъжете обаче също могат да се разболеят. Болестта не подбира възрасти и може да се прояви както при млади момичета, така и при хора в напреднала възраст. Оплакванията започват с известен дискомфорт при уриниране.При по-острите и тежки състояния се налага активно, дори болнично лечение. Позивите за уриниране могат да станат много чести и неефективни, парещи и силно болезнени. Урината става мътна, с необичайна миризма и цвят, нерядко дори с наличие на кръв. Възможни са повишаване на температурата, втрисания, обща отпадналост. Заболяването може да се появи еднократно или през по-големи периоди от време, но може да се появява по-често и дори да стане хронично. Във всички случаи намесата на специалист е необходима. Наложително е правилно, навременно и адекватно лечение. То се провежда най-често с антибиотици след тест за изолиране на причинителите и определяне на чувствителността им към конкретни медикаменти.За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържане на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетризация, дефлорация, бременност, климакс и др. Когато циститът е следствие от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в пикочния мехур), той се нарича вторичен.
Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни дори без лечение. Вторичният цистит трае месеци, обикновено до отстраняване на основното заболяване. Усложненията на хроничния цистит са: фиброзиране и намаляване обема на мехура, пробив на стената на мехура и др.Лечението на острия цистит се провежда с постелен режим, течно-кашава диета, обилно пиене на затоплени течности, топли водни процедури. По показание се прилагат антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства.
 


Лечението на вторичния цистит се състои главно в отстраняване на причинилите го заболявания.

 

Профилактиката на цистита включва поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека, извършване на катетризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит.