Жегите трайно настъпиха по територията на страната. Високата температура не ни понася – удря кръвното ни налягане, жизнеспособността ни... Особено опасни са горещините за децата под 4 години, възрастните над 60 и хората с хронични заболявания, особено сърдечносъдови, на щитовидната жлеза и пр.

От няколко години се наблюдава практиката българинът да търси спасение с осигуряването на климатик и охлаждането на въздуха в затворени помещения – в офиса, автомобила си, вече в дома си и дори в градския транспорт.

 

Несъмнено по-ниските температури в работните помещения влияят благотворно на интелекта ни и ни запазват активността ни, държат настрана и досадните допълнения на лятото – насекомите и микроби. Излишно е да се споменава, че осигуряват комфорта ни за дълго време като ограничават рисковете от обезводняване на тялото и изпотяването. Трудно е да се твърди, че благодарение на климатичните инсталации у нас се постига осигуряване на чист въздух, до момента, в който не се въведе строг контрол за експлоатация на тези уреди, но със сигурност ползването на уреда елиминира срещата с някои алергени, разпространяващи се във въздуха от околната среда.

Само че ниските температури, постигнати по този изкуствен начин, също носят не малко рискове за здравето ни. Особено внимателни относно климатика трябва да бъдат хората от посочените групи и още някои хронични заболявания.

Какви могат да бъдат рисковете за здравето ни?

Опасни са по-скоро температурните амплитуди, тъй като те рефлектират върху респираторния тракт. Климатикът е виновен и за циркулацията на микроорганизми и пренос на инфекции. Охлаждането на въздуха се свързва с възникването на хронични ринити, фарингити, възпаление на гърлото и пресипнал глас. Освен носа и гърлото микроорганизмите, които се „въртят“ с въздуха в помещението могат да доведат до развитие на конюнктивит и блефарит, особено при хората, които носят контактни лещи.


NEWS_MORE_BOX

 


Въпреки че предпазва от алергените отвън, уредът пренася събраните в помещението прах и гъбички, които също са чест причинител на алергии.  


Климатикът вреди и на естествената ни красота, зависеща от здравето – допринася за изсушаването на кожата и лигавиците, така че грижите за най-големия орган трябва да бъдат съобразени и с тези условия през лятото, а не само със силата на слънчевите лъчи. Не на последно място уредът произвежда шум, към който макар и да привикваме и не отчитаме рефлектира върху дейността на мозъка и умората ни.


За да не ви навреди климатикът, поддържайте температура между 21 и 25 оС градуса в помещението. Задължително условие е филтрите му да се почистват редовно според инструкциите на производителя. Трябва да се следи и за влажността на въздуха, като тя трябва да е между 60 и 70%. И винаги носете лека връхна дреха със себе си, за да може при навлизане в студено помещение да предпазите тялото от стреса на рязката температурна разлика.