„Бях на 54 години, когато уринирането ми рязко зачести – на моменти се случваше през половин час. Беше нетърпимо и се наложи да се консултирам с уролог. Оказа се, че простата ми е увеличена и е препоръчително да се премахне...”


В цял свят подобни случаи са ежедневие в урологичната практика. В медицината това състояние се нарича аденом на простатата като в последните години се наложи международният термин „доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза (ДХПЖ)”. От него страдат над половината от мъжете на възраст между 60-75 години и около 90% от мъжете над 80.


Може ли да се предотврати аденомът на простатата и кога настъпва моментът за консултация със специалист?


Хил клиник внедри в България най-модерното решение при увеличена простата – Зелен лазер. Зеленият лазер е последното достижение на съвременната медицина при лечение на увеличена простата. С тази модерна технология по безкръвен и безопасен начин се остранява аденомът на простатната жлеза, с което се слага край на неприятните оплаквания, свързани с проблемното уриниране. Хил клиник разполага с единствения в България модерен апарат.

 

Как работи Зеленият лазер?
Със специално фино влакно се достига до простатата, подава се светлинна енергия и се постига ефект на изпаряване на аденома. Влакното преминава през естествените уринарни пътища на мъжа, което осигурява пълна липса на кървене по време на процедурата. При процедура със Зелен лазер болничният престой е съкратен от 1 седмица (както е при отворената операция) на 1 ден, след което пациентът се завръща към нормалното си ежедневие.
Уринирането се нормализира и струята се стабилизира още на следващия ден. Не на последно място по важност при операцията със зелен лазер се запазва напълно сексуалната функция на мъжа.

Зеленият лазер е приложим както при малки, така и при големи обеми на простатата.


В последния си годишен доклад Американската урологична  асоциация обяви Зеления лазер за новия „златен стандарт” и еталон в лечението на аденома на простатата. В доклада се посочва още, че процедурата със Зелен лазер в световен мащаб е предпочитан метод и се приема за „една от най-добрите възможности за лечение на мъже с различни размери на простатата (вкл. и големи - над 100 г)”.


Зеленият лазер е категорична алтернатива на отворената операция, която доскоро се прилагаше масово. За разлика от нея интервенцията със зелен лазер не крие познатите досега рискове в простатната хирургия, а именно:


  • продължителен болничен престой, свързан с честа смяна на превръзки,
  • риск от усложнения,
  • странични ефекти – възникване на изпускане на урина, инфекции в пикочните пътища и трайно увреждане на сексуалната функция,
  • ограничения в ежедневието,
  • освен това класическата операция е неприложима при мъже с усложнения в здравословното състояние като диабет, цироза на черния дроб, заболяване на белия дроб, бъбреци или сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане.

 


 

Какви симптоми показват проблем с простатната жлеза?
Простатната жлеза, по форма наподобява кестен. Разположена е под пикочния мехур. През нея преминава пикочния канал (или уретра). В норма обемът на простатата е около 30 грама. След 50-годишна възраст при голяма част от мъжете се наблюдава нарастване на обема на простатата - клетките в жлезата започват да се размножават по-бързо от обикновено. Разрастването на тъканта притиска уретрата, възпрепятства преминаването на урината и затруднява сериозно акта на уриниране.


При увеличена простата лечението е наложително. Успешна терапия може да се назначи само от уролог след поставяне на точна диагноза.


При увеличена простата се наблюдават чести позиви за уриниране, особено през нощта, слаба струя и усещане за ненапълно освободен пикочен мехур. Тези оплаквания са характерни за доброкачественото увеличение на простатата. Много често именно симптомите на хиперплазията водят до откриване на рак на простатата.


Важно е да се знае: Проблемите с уринирането, както и размерът на простатната жлеза не могат да бъдат основание за самостоятелно заключение за това какво е заболяването. Това може да определи само уролог. Затова профилактичният преглед е от първостепенна важност.


Уролозите съветват: Всеки мъж, навършил 50 г., веднъж годишно трябва да проследява туморния маркер на простатата - ПСА.


www.hillclinic.com