Борейки се със заболявания като анорексия и булимия, обществото разви силна чувствителност на тема поднормено тегло и болезнена слабост. Водейки тази битка обаче, като че ли малко изгубихме критичност към другата крайност – затлъстяването.


Родителите често си отдъхват, успокоявайки се, че детето им „поне е здраво“ и ще „израсне“ натрупаните излишни килограми. Затлъстяването и свръхтеглото са очевиден проблем и който има желание, се опитва да го разреши. Напротив, обратно стои въпроса с голямата група от хора, попадащи в размитото понятие наднормено тегло.


Благодарение на рекламните кампании и противопоставянето на дискриминацията, за щастие, наднорменото тегло вече не е козметичен дефект. За сметка на това обаче, то продължава да бъде важен рисков фактор за множество заболявания.


 

Кога говорим за затлъстяване?

Съществуват множество скали за определяне на това теглото нормално ли е или не, и ако не е – в каква степен се отклонява от нормата. Като стандартен показател се е доказал индексът на телесната маса (ИТМ), който е бърз, лесен и надежден.


Изчислението му става като килограмите се разделят на ръста (в метри) на кварат. Или иначе казано, човек с маса 75 килограма и ръст 1,85 метра ще има индекс на телесната маса = 75/1,85 х 1,85 = 21,9. Има следните категории:

  • Поднормено тегло – <18,5
  • Нормално тегло – 18,5 – 24,9
  • Наднормено тегло – 25 – 29,9
  • Затлъстяване с 3 степени – първа до 34,9, втора до 39,9 и трета > 40 (свръхтегло)

Много автори смятат, че след пубертета за всеки 10 години границите на нормата се вдигат с по една едицина, така че след 65-годишна възраст те стигат до 24 – 29.


Резултатите от тези изчисления не са универсални и се интерпретират в контекста на още много други рискови фактори, най-лесно измеримият от които е обиколката на талията. Известно е, че висцералният тип затлъстяване носи много по-големи здравни рискове. Кожната гънка на корема трябва да е не повече от 2 см.


Нисък е здравният риск при обиколка на талията за мъже и жени съответно < 94 см и < 80 см, а когато са нараснали съответно над 102 см за мъже и над 88 см за жени, то рискът е висок.

 

Е, и защо е толкова опасно?

Вярно, наднорменото тегло и затлъстяването буквано тежат на плещите на хората, натоварват ставите и намаляват издържливостта. Но излишните килограми не са просто пасивна маса, която носим на гръб, а активен участник в процесите в организма.


Затлъстяването е доказан независим рисков фактор за дълъг списък от заболявания и начините, по които се намесва в равноесието и са многостранни.


Мастната тъкан днес се разглежда като метаболитно-активен ендокринен орган, който произвежда голямо количество хормони и биологично активни вещества, повлияващи системите на енергийната хомеостаза, тъканното и съдово възпаление, коагулацията и фибринолизата. Те имат следните усложнения:

  • Метаболитни

Затлъстяването е свързано с понижена чувствителност на тъканите към инсулина и така е необходим повече инсулин от нормалното. С течение на времето това може да доведе до претоварване на панкреаса и развитие на захарен диабет тип 2.

 

NEWS_MORE_BOX

Повишеното количество свободни мастни киселини може да причини дислипидемия – нарушения в липидната обмяна. Те са предпоставка за атеросклероза и съдови усложнения.


Увеличеното количество холестерол в жлъчката може да стане причина за жлъчно-каменна болест.

  • Сърдечносъдови 

Те са от една страна свързани с атеросклерозата и промяната в коагулацията и фибринолизата и от друга – с повишените изисквания към сърцето. То е необходимо да изтласква повече кръв към по-голямото тяло. Увредата на бъбреците затруднява контрола на кръвното налягане. В резултат, съществува риск от артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, варикози и тромбофлебити и техните усложнения.

  • Хормонални

Наднорменото тегло може да причини хиперандрогенемия у жените (повишено количество андрогени) и нарушения в менструалния цикъл, хирзутизъм (окосмяване от мъжки тип), поликистозен овариален синдром.

  • И още...

Сънната апнея се свързва с излишното количество мастна тъкан около шията и е източник на множество сериозни усложнения.


Допълнително, високото тегло носи риск от астма, както и някои от най-честите злокачествени заболявания като карцином на дебелото черво, гръдните жлези, ендометриума и простатата.

 

Рязкото отслабване на тегло е опасно, защото води до сериозно увеличение на свободните мастни киселини в кръвта и от там носи опасност от повечето описани състояния. Ето защо към наднорменото тегло трябва да се подходи не като към сезонен проблем, а сериозно, отговорно и с последователност.