В резултат на неправилни изменения в режима на хранене и липсата на физическа активност, затлъстяването се увеличава с епидемични темпове по целия свят и причинява милиони смъртни случаи всяка година. Тази епидемия засяга хора от всички възрасти, раси, етноси, социално-икономически нива и географски места.

 

Наднорменото тегло променя нивата на хормоните и растежните фактори. Освен това причинява тежки последици за здравето. Наднорменото тегло и затлъстяването причиняват много видове рак, включително - колоректален карцином, рак на гърдата, рак на ендометриума, рак на бъбреците и рак на хранопровода, с риск за населението, който варира от 9% (рак на гърдата след менопауза) до 39% (рак на ендометриума).


 

В допълнение към тези ракови заболявания, се предполага, че затлъстяването също може да повлияе за развитието на рак на простатата, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, стомаха, яйчниците и шийката на матката, неходжкинов лимфом и множествен миелом. Затлъстяването може да причини 14% от смъртните случаи от рак при мъжете и 20% от смъртните случаи от рак при жените.


За измерване на затлъстяването, обикновено се използва показател, известен като индекс на телесна маса (BMI). BMI се изчислява, като теглото на човек (в килограми) се раздели на височината му (в метри) на квадрат (обикновено изразена като kg / m²). Индексът на телесна маса осигурява по-точна мярка за измерване на затлъстяването, отколкото само измерването на теглото.


Наднорменото тегло и затлъстяването също увеличават риска от множество други заболявания и състояния като - инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет тип II, остеоартрит и усложнения на бременността.


Стратегията зад повечето мерки за контрол на теглото е да се създаде баланс между приема на калории чрез диета и разхода на енергия чрез физическа активност.


Повечето от доказателствата за връзката между затлъстяването и развитието на рак идват от хора, които са диагностицирани с рак на гърдата, простатата или колоректален карцином.

 

Изследванията показват, че затлъстяването може да влоши някои аспекти на преживяемостта от рак, включително качеството на живот, рецидивите от рака, прогресирането на рака и прогнозата.


Например затлъстяването е свързано с повишен риск от лимфедем (натрупване на течност в кожата и подкожието, поради затруднено отичане на лимфната система), свързан с лечението, при рак на гърдата и инконтиненция при рак на простатата, при радикална простатектомия.


За пациенти с рак на ректума в стадий II и III с по-висок BMI (особено мъжете) има повишен риск от развитието на локален рецидив. Леталният изход при множествен миелом е с 50% по-голям за хора с най-високи нива на затлъстяване в сравнение с хора с нормално тегло.


Проучвания показват и ролята на микробите, които живеят в стомашно-чревния тракт на човека (микробиом) при диабет тип 2 и затлъстяване. И двете състояния са свързани с дисбаланс в микробиома. Микробиомът на червата на хората със затлъстяване е различен и по-малко разнообразен от този на хората без затлъстяване. Дисбалансът на чревната микрофлора е свързан с възпаление, променен метаболизъм, които от своя страна може да бъдат свързани с рак.