Затлъстяването е сериозен проблем и може да се счете като едно от най-опасните социално-значими заболявания. Причината за това явление се помества в основата на патогенетичното развитие на болестите, защото затлъстяването води до много тежки последици и промени отстрана на сърдечносъдовата и ендокринна система. Освен това в известна степен може да засегне отделителната, пикочо-половата и гастроинтестинална система.

 

Съществуват шест основни типа затлъстяване, според зоната на засягане в човешкото тяло. Предболестното състояние може да засегне коремната зона, гърдите и шията, само долната част на корема, седалището и бедрата, цялата коремна повърхност, бедрата от ханша надолу до стъпалата, както и цялостно засягане на човешкия торса – корем, гърди и гръб.


 

1. Затлъстяването в зоната на корема, гърдите и шията най-често се провокира от грешки в хранителния рацион. В това число се включват грешки отстрана на комбиниране на отделните видове храни, както и прекомерен прием на тестени изделия и въглехидрати. За да се овладее наличието на този проблем, специалистите по хранене и диететика съветват да се ограничи приемът на въглехидрати и да се подходи към прием на равномерно разпределени хранителни продукти през деня. Също така е важно в ежедневието да се въведат физически дейности с повече ходене, бягане или изкачване на стълби.

 

Често затлъстяването в упоменатата зона води до проблеми с артериалното налягане. Това е и водещата причина за развитие на хипертонична болест на сърцето при млади хора, тъй като натрупването на подкожни мазнини в абдоминалната област значително завишава риска от нарушаване на венозния оток и увеличаване на периферното съдово съпротивление.

 

2. Затлъстяването в зоната на долния коремен етаж много често се предизвиква от така нареченото състояние “нервен стомах”. Този тип затлъстяване е много специфичен и подсказва за влошен начин на живот, придружен с хиперемоционалност и много стрес в ежедневието. Такъв тип затлъстяване особено често развиват и хората, страдащи от хронична депресия или остри депресивни епизоди.

 

Според специалистите ефективен начин за отърваване от този проблем е практикуването на ежедневни физически дейности, с цел натоварване, без значение от вида на движението. Важното в случая е да се постигне баланс в психотичното състояние на човек и да се премахнат вредните въздействия на системно произвежданите катехоламини, вследствие на засиления ежедневен стрес или депресия. Според специалистите, този тип затлъстяване често води до усложнения от първоизточника му. Пациентите често започват да страдат от тежки депресивни форми и след известно време на страдание се налага да постъпят в стационар за медикаментозно овладяване на състояние. Според специалистите този тип затлъстяване и съотвестващи усложнения са следващият по-честота и разпространение сред пациентите заради начина на живот на мнозинството българи.

 

3. Затлъстяването в зоната на седалището и предна и задна страна на бедрата от своя страна е показател за глутенова непоносимост и съответно глутенов тип затлъстяване. Развива се обикновено у хора с хроничен прием на тестени изделия и други хранителни продукти, съдържащи глутен. Специфичният тип затлъстяване се среща по-често при жените, отколкото при мъжете и обикновено е свързано при тях с наличен хормонален дисбаланс.

 

Този тип затлъстяване се развива като отговор на хранителния начин на живот у хората. Често хората с такъв тип нартупване на мазнини в подкожието показват зависимост към приема на тестени изделия и други хранителни продукти с глутен. Това от своя страна често води до системни страдания от долен диспептичен синдром, протичащ с периоди на обилна диария или запек. Специалистите съветват да се внимава с хранителния прием на такива продукти, тъй като често могат да доведат до развитие на алергични реакции и са водещи при развитието на системна съдова атеросклероза. Именно поради тези си рискове се препоръчва максимално ограничаване на приема на алкохол, тютюнопушенето и продължителния заседнал начин на живот, тъй като последствията са водещи причини за развитие на артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и инфаркт на сърцето.

 

4. Затлъстяването само в коремната област често е последствие на така нареченото атерогенно метаболитно затлъстяване. Обикновено това се развива при хора, които практикуват системен прием на алкохол и са дългогодишни пушачи. От своя страна това води до системно натрупване на мазнини в подкожната зона на целия корем и се превръща в диагностичен маркер още при първия поглед при пациенти с хроничен етилизъм. Също така пациентите с този тип затлъстяване често страдат от храносмилателни нарушения и особено често се налага да приемат лекарства против метеоризъм – повишено отделяне на стомашно-чревни газове.

 

Този тип затлъстяване може да доведе до сериозни поражения от страна на сърдечносъдовата, стомашно-чревна и нервна система. Хората с този тип затлъстяване обикновено страдат от провокирани болести от първопричината. Такива са хората със сърдечна недостатъчност, поради системна интоксикация на сърдечния миокард от алкохол, повишена нервна възбуда, страх, агресия, халюцинации и огнищни неврологични нарушения, предпоставящи развитието на остър мозъчен инсулт или алкохолна епилепсия, както и ред усложнения по черния дроб, най-тежко от които е чернодробната цироза.

 

NEWS_MORE_BOX

 

5. Затлъстяването на седалището и долните крайници до зоните на двата глезена обикновено е генетично затлъстяване, което най-често възниква по време на бременност при наследствена предразположеност. Често усложненията са свързани със съдовата система на долните крайници – развитие на разширени вени, възпаления по лимфните съдове, венозен застой, флебити и тромбофлебити, както и най-сериозните усложнения – артериална тромбоза в долните крайници. Решението на проблема отново е уравновесяване на хранителния прием на въглехидрати, както и практикуване на множество спортни действия с цел натоварване на краката и седалището – тичане, скачане на въже, клякане, продължително ходене и изкачване на стълби.

 

6. Затлъстяването в зоните на целия корем, мишнична зона и гръб обикновено е резултат от системно бездействие. Именно този тип покачване на нивото на мазнини в подкожието е известен като “затлъстяване от бездействие”. Обикновено заболяването ангажира най-често спортисти, които преди това са били много активни в някои конкретни зони на тялото. Също така типът покачване на телесното тегло се среща при хора с професии зад бюро или с продължително обездвижено състояние – шофьори на тирове и други. Този тип нарушение може да доведе до дефицит в множество системи – най-често се засяга сърдечносъдовата система с покачване на артериалното налягане, развитие на системна хипертонична болест на сърцето, исхемична болест и висок риск от развитие на инфаркт. Освен това обездвиженият начин на живот често води до тежки съдови усложнения, както и влошаване на бъбречната функция, което от своя страна води до последици по отношение на пречиствателната станция в организма.

 

Възможно е и увреждането на половата система, в частност понижена продукция на тестостерон в мъжете, което при млади момчета води до редуциране на половото развитие по отношение на първичните полови белези у мъжете в пубертетска възраст – оформяне на мъжки гърди, растеж на пениса, окосмяване в зоните на гърди, гениталии, лице и други.