Първа част на материала

 

Спортуването трябва да бъде съобразено с индивидуалните физически възможности. При начинаещи във фитнеса е добре да се започне с инструктор, който ще изработи оптималната тренировъчна програма и ще се увери, че тя се изпълнява правилно и без риск от контузии.


 

Диетатата може да се спазва чрез следене на калорийния прием от етикетите на хранителните продукти и малко познания за калоричността им. Спазването на строга диета за по-продължителен период от време обаче, трябва да става под наблюдението на лекар. Той ще изготви хранителен режим, който да осигури прием на всички необходими витамини и минерали и ще следи състоянието на пациента. Това ще предотврати опасните последствия на строгите диети – изтощение, анемия и др.

 

Предлагат се много продукти, обещаващи чудодейно отслабване, без никакво усилие. Ако не се изгарят допълнителни калории чрез спорт, начин да се загуби тегло, освен чрез потискане на апетита, е да се ускори базовият метаболизъм.

 

Постигането на тези цели с лекарствени средства засега се оказва изключително трудно. Лекарствата, които доскоро се използваха за потискане на центъра на глада, имаха и сериозни странични ефекти – ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, нервност, безсъние. Това е така, защото засега остава невъзможно създаването на молекула, която да потиска центъра на глада, без да повлиява други мозъчни структури. Такива бяха продуктите, съдържащи сибутрамин, които имаха висока ефективност в потискането на глада. Отслабването ставаше сравнително лесно, тъй като отсъстваше мъчителният глад. Американските и европейски регулатори обаче, забраниха употребата на сибутрамин през 2010 г., поради прекалено високия риск от сърдечносъдови инциденти.

 

Колкото до лекарства за ускоряване на метаболизма, такива засега изобщо не са били създавани. Някои медикаменти наистина повишават в една или друга степен енергийния разход на организма като ускоряват пулса, повишават кръвното налягане и др., но това е по-скоро страничен ефект, а не показание. Някои от тях се използват за сваляне на килограми, но това е неправилно, опасно и свързано със силен дискомфорт – главоболие, сърцебиене и др.

NEWS_MORE_BOX

 

Така че, ако никоя от фармацевтичните фирми гиганти досега не е успяла да създаде безопасно и ефективно лекарство, което да потиска апетита или да ускорява метаболизма, повече от съмнително е някой от производителите на хранителни добавки да успее да създаде такъв продукт. Някои добавки наистина имат известна ефективност, но в повечето случаи тя се дължи най-вече на големите количества кофеин в състава им. Това не е абсолютно противопоказание, но трябва да се има предвид, че трябва да се избягва тежкото предозиране с кофеин.


Днес, на пазара се предлагат само лекарствени продукти, съдържащи орлистат, който потиска абсорбцията на мазнини в червата, като по този начин намалява реалния енергиен внос в организма. Някои от лекарствата, съдържащи орлистат, се отпускат по лекарско предписание, докато други се давата свободно в аптеките. Всички те обаче, в една или друга степен налагат ограничаване на приема на храна (особено мазнини) и са умерено ефективни, в най-добрия случай.

 

Отслабването е преди всичко, въпрос на воля и дисциплина. Това не е учудващо, предвид факта, че то е до голяма степен генетично заложено – налага ни се да се борим постоянно със самите себе си, с вродения стремеж да се храним колкото се може повече. Това, което можем да направим, е да стиснем зъби за известно време, докато нормализираме теглото си, след което храненето може да бъде до голяма степен контролирано. Тогава борбата с глада става по-лека, а поддържането на новото тегло – по-лесно. Дори и тогава, обаче, не трябва да сваляме гарда и да позволим на апетита да надделее над нас, пропилявайки усилията ни.