Първа част на материала

 

Трайна загуба на телесно тегло се постига единствено, когато се изгарят повече калории, отколкото са приети. Това неминуемо води до силен глад. Отслабването е до голяма степен въпрос на воля. Затова винаги трябва да имаме едно наум, като чуем за „чудодейни“ продукти, които обещават рекордно бързо отслабване без никакви усилия.


 

С изключение на бариатрията, съществуват три основни подхода за лечение на затлъстяването – чрез диета (ограничаване на енергийния прием), усилване на физическата активност (увеличаване на енергийния разход) и прием на някои лекарствени продукти, които действат по различни механизми.

 

Диетата е неизменна част от всички смислени опити за отслабване. Това е така, защото е много по-лесно калориите да се приемат, отколкото да се изгарят. Ако апетитът и храненето не бъдат поставени под контрол, никакво количество спорт не може да помогне. Един нагледен пример – нормалното хранене на един 75-килограмов мъж предполага приемането на около 3000 калории на ден, които се изразходват от базовия метаболизъм и лека физическа работа. В повечето случаи този прием се осигурява от около 100 грама мазнини на ден (900 ккал), около 200 грама белтъчини (800 ккал) и около 300 грама въглехидрати (1200 ккал). Приемането на такова количество енергия във вид на храна осигурява запазване на сравнително постоянно тегло без активно спортуване.

 

Ако метаболизмът е по-бавен, калорийният прием трябва да бъде още по-нисък. Всичко прието над тези 3000 ккал трябва да бъде изгорено чрез физическа активност. Лесно на думи, непосилно за изпълнение. Например, ако имаме повечко апетит, спокойно можем да си хапнем два излишни Биг мака, което ни осигурява 1100 излишни ккал. Единственият начин да се изгорят те в рамките на същото денонощие е като се спортува – трудна задача, тъй като толкова калории се изгарят приблизително за два часа във фитнеса или час и половина джогинг. Изгарянето на четири излишни Биг мака става практически невъзможно, за разлика от поглъщането им. Нещо повече, човек спокойно може да продължи да се храни дори след това количество храна. Много от хората със затлъстяване приемат по 5000 – 6000 ккал на ден, докато изгарят по-малко от 3000. Напълно възможни са дори екстремни случаи, при които калорийният прием достига 10 000 – 20 000 ккал на ден.

 

Това, което трябва да се запомни е, че приемането на енергията става много по-лесно отколкото изгарянето и ако човек наистина е решил да свали килограми, той трябва да овладее апетита си и да се подготви за борба с него.

NEWS_MORE_BOX

 

При положение, че базовият метаболизъм и леката физическа работа на един мъж изгарят около 3000 килокалории на денонощие, а за жена – около 2500, за да става въпрос за каквото и да било отслабване, калорийният прием трябва да падне под тези стойности. Един разумен начин е той да се поддържа с около 600 ккал под базовия метаболизъм. Колкото повече разликата се увеличава, толкова повече отслабването се ускорява. Отслабването с 4 килограма на месец, което е практичният и здравословен вариант, означава нетна загуба на около 130 грама мазнини в денонощие. Това предполага отрицателен енергиен баланс от около 1170 ккал. Възможно е това да бъде постигнато само чрез гладуване, макар че това е трудно. По-лесният вариант е това да стане чрез ограничаване на хранителният прием (600 ккал на минус) и увеличаване на физическата активност – допълнителен разход на още 600 ккал. Това позволява приемането на достатъчно количество храна, с която гладът да бъде залъгван от време на време, което да го направи поносим. 600 ккал са около един час във фитнеса, 40 – 50 минути джогинг или 1 час футбол. Спортуването е полезно и с това, че усилва метаболизма, така че продължаваме да горим допълнителни калории дори и след края на спортните занимания. Това са до 300 бонус ккал! Увеличаването на мускулната маса е също много препоръчително, защото тя има най-високия базов метаболизъм от всички тъкани в тялото, тоест увеличаването й ще направи по-лесно задържането на новото тегло в бъдеще.