По-калоричните храни трябва да бъдат заменени с плодове и зеленчуци, които съдържат повече влакнини и създават усещане за ситост при по-малък калориен внос. Препоръчително е също така да се увеличи приемът на пълнозърнести храни, варива и ядки, за сметка на захарите и мазнините, особено животинските мазнини.

 


Необходимо е постоянно да се държи сметка за калоричността на консумираната храна, която се проверява на етикета на всеки закупен продукт. Също така, трябва да се знае, че един грам белтъци съдържа 4 ккал, един грам въглехидрати – 4 ккал, а един грам мазнини – 9 ккал. Изготвянето на балансиран хранителен режим, задоволяващ както енергийните нужди, така и потребностите от витамини, минерали и микроелементи, е сложна задача. Най-добре е да се потърси професионална помощ от диетолог, който ще изготви хранителен режим, пригоден към индивидуалните нужди и особености на конкретния организъм.

 

Физическото натоварване трябва да се увеличава постепенно и съобразно индивидуалните възможности. Поддържането на висока физическа активност е решаващо за успешното отслабване и задържане на оптималното тегло. Освен че изгаря калории, спортуването ускорява метаболизма, като по този начин допринася за продължаване на отслабването дори и след прекратяване на физическото усилие. Практикуването на приятен спорт прави волевото усилие по-малко и така способства за успешния завършек на процеса на отслабване, както и поддържането на новото тегло. Увеличаването на мускулната маса повишава изразходването на калории за поддържане на физиологичните процеси в тялото – базов метаболизъм. т. е., базовият енергоразход на организма, разходът в покой, се увеличава. Това прави задържането на новото тегло по-лесно.

 

6. Какви са медикаментозните варианти за повлияване на затлъстяването?

 

Понастоящем, единственото лекарствено вещество за лечение на затлъстяване, разрешено за употреба в България, е орлистат. Предлага се както в OTC, така и в прескрипционни продукти. Фармакологичният му механизъм на действие включва инхибиране на панкреатичните липази в стомашно-чревния тракт, които хидролизират триглицеридите до свободни мастни киселини и глицерол. Това възпрепятства усвояването на мазнините в тънките черва и способства загубата на тегло. Прескрипционните продукти, съдържащи орлистат, са показани при пациенти с ИТМ над 35, при които физическата активност и ограничаването на хранителния прием не са били достатъчно ефективни. В контролирани клинични проучвания орлистат е показал умерена клинична ефективност, като в едногодишно проучване сред хора със затлъстяване и диабет тип 2, групата приемала орлистат губи 3,89 кг телесно тегло, в сравнение с групата, приемала плацебо – 1,27 кг. Характерните нежелани ефекти са изхождането на мазни изпражнения и фекална инконтиненция.

 

Доскоро у нас и в Европа и САЩ бяха налични продукти, съдържащи сибутрамин – перорален анорексиген. Сибутрамин действа чрез инхибиране на обратното захващане на серотонин, норепинефрин (норадреналин) и допамин в синаптичната цепка, подобно на трицикличните антидепресанти. За разлика от тях, той няма антидепресивни ефекти. Сибутрамин действа в главния мозък, по-точно в центъра на глада, потискайки появата на усещането за глад. Получава одобрение за употреба в САЩ през 1997 г. за показанието „обезитет“ и макар че демонстрира добра клинична ефективност, е изтеглен от пазарите в САЩ и Европа през 2010 г., поради опасенията от сърдечносъдов риск.

 

В момента се разработват нови лекарствени продукти за лечение на затлъстяването. Едни целят потискане на апетита на централно ниво (в мозъка), докато други намаляват абсорбцията на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт или създават усещане за ситост.