Фундаменталната причина за увеличаване на мастните запаси в тялото е дисбалансът между вноса и разхода на енергия в тялото – повече енергия се внася, отколкото се изразходва. Разликата между внесеното и изразходваното се складира под формата на запаси от мазнини, които се натрупват в малки количества в мускулите и черния дроб, и най-вече в бялата мастна тъкан, разположена около седалището, корема, вътрешните органи и др.

 

Затлъстяването е глобален проблем, дължащ се на увеличения прием на висококалорични храни, богати на мазнини и въглехидрати, и увеличаване разпространеността на заседналия начин на живот. Това се дължи на значителните социокултурни промени от последните няколко десетилетия, засягащи огромен брой хора по света.


 

3.  Какви са последствията за здравето?

 

Високият ИТМ е основен рисков фактор за редица незаразни заболявания като:

 

  • Сърдечносъдови заболявания – според СЗО, те са водеща причина за смъртност за 2008 г. Основният механизъм, по който затлъстяването допринася за увеличаване на риска от инфаркт и инсулт е чрез увеличаване на плазмения холестерол. Повишеният прием на мазнини и ниската физическа активност увеличават липопротеините с ниска плътност („лошия холестерол“), който се отлага по стените на клетъчните съдове, и понижават липопртеините с висока плътност („добрия холестерол“), които премахват холестероловите натрупвания от съдовата стена. Холестероловите плаки по стените на съдовете понижават еластичността им и ограничават кръвния ток. Когато такава плака се разкъса и запуши коронарен или мозъчен съд, настъпва миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.
  • Диабет – основно чрез създаване на инсулинова резистентност в периферните тъкани – мускулна и мастна.
  • Мускулноскелетни увреждания - най-вече остеоартрит, поради увеличеното натоварване на ставите.
  • Някои ракови заболявания – рак на ендометриума, гърдата, дебелото черво

 

Рискът от тези заболявания се увеличава пропорционално с нарастването на ИТМ.

 

Особено рисково е затлъстяването, настъпило още в предпубертетна възраст. Затлъстелите деца могат да имат трудности при дишане, хипертензия (високо кръвно налягане), ранна поява на маркери за кардиоваскуларни заболявания, инсулинова резистентност, повишен риск от фрактури, инвалидизация в зряла възраст и преждевременна смърт.

NEWS_MORE_BOX

 

Особено опасно е силното центрипетално затлъстяване. При него се натрупва голямо количество мазнини около вътрешните органи и сърцето, което затормозява дейността им. Центрипеталното затлъстяване се свързва с много по-голям риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания от перифералното. В българската клинична практика е възприето обиколка на талията над 102 см при мъжете да се тълкува като сериозен рисков фактор за диабет. Това е усреднена стойност, независеща от ръста.

 

4.  Как можем да се борим със затлъстяването?

 

Изключително важно е да се отбележи, че затлъстяването, както и повечето му усложнения, са предотвратими. Нещо повече, затлъстяването, освен предотвратимо е и лечимо заболяване.

 

На индивидуално ниво е необходимо да се ограничи калорийният прием и да се увеличи физическата активност.