Голямо количество поезия, романтика, конфликти и недоразумения са се случвали през вековете по повод някой друг чифт красиви очи. Не е много сигурно дали те наистина са прозорец към душата, но при задълбочен преглед от специалист могат много да кажат за здравето на човека – в това отношение с изразителност може да се похвали всеки чифт очи, не само възпяваните в оди, епоси и песни.


Разбира се, не всичко им се отразява и ако сме си счупили крака, например, в тях едва ли ще открием нещо повече от болка и негодувание за лошия късмет. И все пак, по разкази от познати и дори от личен опит, често сме изненадани колко често и по различен повод лекарят ни изпраща на консултация с офталмолог.


Преглеждат ни внимателно, ясно – специалистът по очни болести търси нещо – но какво? Обикновено особено голямо внимание се обръща на очните дъна – на ретината, и особено на папилата – диска на зрителния нерв.


 

Какво представлява дискът на зрителния нерв?

Ретината е най-вътрешния слой на очната ябълка и макар да е напълно прозразна с дебелина от едва 0,05 мм, тя е изградена от много слоеве клетки с различни функции. Основни за зрението ни са 3 слоя от неврони. Повърхностният слой улавя светлинните лъчи и трансформира енергията им в зрителен сигнал, който предава на следващите неврони от веригата. Третият слой е съставен от ганглийни клетки – също вид неврони – които притежават дълги израстъци – аксони.


Аксоните на всички ганглийни клетки клетки се обединяват в един общ сноп нервно влакно – зрителния нерв. Така, те задружно снабдяват кората на главния мозък с цялата информация, регистрирана в ретината на окото.


Събирането на аксоните не се случва хаотично и по мали групички, а в едно определено място, което именно представлява и папилата, или с други думи – дискът на зрителния нерв.

Какво се вижда от прегледа на очното дъно?

Изследването на очните дъна – офталмоскопия – обикновено е бързо, лесно и безболезнено за пациента изживяване, което изисква единствено предварително разширение на зениците. 


При огледа на дъната могат да се установят не само типичните белези на някои очни заболявания, но и следите, които оставят системни болести като артериална хипертония, захарен диабет и др.


Що се отнася до диска на зрителния нерв, то за него се съди по неговите размери, форма, цвят, ниво (спрямо околната ретина) и съдова фуния (в центъра му е снопа от артерии и вени, обслужвщи част от ретината).


Освен като абсолютна информация, тези показатели се анализират и като сравнение със същите на другото око, както и съпоставено с данни от предишно такова изследване (ако е налично).


Нормално папилата е с диаметър около 1,5-1,7 мм, формата ѝ е кръгла или леко овална, границите ѝ са добре очертани и тя не се намира над нивото на околната ретина.

 

NEWS_MORE_BOX

Оток на диска – как се случва и кои болести го причиняват?

Съществува постулат, че при всеки пациент с оточни/застойни папили има подозрение за наличие на вътречерепен пространство заемащ процес – до доказване на противното. С други думи, по застойни папили най-често се съди за повишено вътречерепно налягане.


Независимо от причината за това, механизмът обикновено е сходен. Паяжиновидната обвивка на зрителния нерв произхожда директно от тази на мозъка. Повишеното налягане на цереброспиналната течност от там по този начин се предава и на зрителния нерв.


Офталмоскопията може да заподозре това чрез промяна цвета на папилата към ливиден, променени пулсации на съдовия сноп на диска, размиване на ясните му граници и изпъкването му в различна степен над нивото на околната ретина.


За разлика от други поводи за засягане на зрителния нерв, тук зрението до много напреднали стадии е относително добре запазено. В началото е възможно за кратко да се появи оплакване като от причерняване пред очите.


Повишеното интракраниално налягане обикновено има и други симптоми като гадене, повръщане (което не облекчава гаденето), главоболие и др. Причините за него са разнообразни – възпалителни (менингит, енцефалит, абсцес), съдови, травми (хематоми и др), хидроцефалия, растящи тумори – както доброкачествени, така и злокачествени.


Системни заболявания, които също дават отражение на папилата са тежки състояния на левкемия, анемия, белодробна недостатъчност и др.


Установяването на застойни папили трябва да се последва от задълбочено търсене на причината, защото тя може евентуално да е животозастрашаваща. След отстраняването й обикновено зрението се възстановява напълно.


При дълготрайното наличие на оток обаче, това може да доведе до атрофия на нерва с невъзвратимо отслабване или загуба на зрението.