Какво е хиперпигментация?


Хиперпигментацията e термин, който описва състояние на кожата, при което се образуват тъмни петна. Хиперпигментацията може да обхваща малки части, да покрива големи области или да засегне цялото тяло.


Макар че хиперпигментацията обикновено сама по себе си не представлява опасност, тя може да бъде симптом на друго състояние.Какви видове хиперпигментация има?


Има няколко вида хиперпигментация – мелазма (пигментни петна), слънчеви петна и следвъзпалителна хиперпигментация.


Смята се, че мелазма се причинява от хормонални промени и може да се развие по време на бременност. Хиперпигментация може да се появи на всяка област на тялото, но най-често се появява на корема и лицето.


Слънчевите петна са свързани с прекомерното излагане на слънце. По принцип те се появяват като петна върху областите от тялото, които са били изложени на слънце, като ръцете и лицето.


Следвъзпалителната хиперпигментация се случва в резултат от нараняване или възпаление на кожата. Честа причина за възникването ѝ е акнето.


Какви са симптомите и рисковите фактори?


Потъмнелите участъци по кожата са основният симптом на хиперпигментацията. Петната могат да варират по размер и да се развият навсякъде по тялото.


Най-големите рискови фактори за хиперпигментация са излагането на слънце и възпалението, тъй като и двата фактора могат да увеличат производството на меланин. Колкото по-голямо е излагането на слънце, толкова по-голям е рискът от повишена пигментация на кожата.


В зависимост от вида хиперпигментация, други рискови фактори за образуването ѝ могат да включват:

  • Приемането на перорални контрацептиви  или бременност, когато се наблюдава мелазма;
  • По-тъмният тип кожа е по-предразположен към промени в пигментацията;
  • Лекарства, които повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина;
  • Травма на кожата, като рана или повърхностно нараняване от изгаряне

Какви са причините за хиперпигментация?


Основната причина за хиперпигментацията е прекомерното производство на меланин. Меланинът е пигмент, който придава цвят на кожата. Произвежда се от кожни клетки, наречени меланоцити. Някои състояния или фактори могат да променят производството на меланин в тялото.


Някои лекарства могат да предизвикат хиперпигментация, а други медикаменти (напр. при химиотерапия) могат да причинят хиперпигментация като страничен ефект.


При бременност се променят нивата на хормоните, което може да повлияе на производството на меланин при някои жени.


Рядкото ендокринното заболяване, наречено болест на Адисон, може да доведе до хиперпигментация, която е най-забележима в области, които са били изложени на слънце, като лицето, шията и ръцете, и области, изложени на триене, като лактите и коленете.


Как се диагностицира и лекува хиперпигментацията?


За диагностицирането на причината за хиперпигментация е необходимо посещение при дерматолог. Диагнозата се поставя на базата на снетата анамнеза (медицинска история) и физикалния преглед. В някои случаи е необходимо да се извърши кожна биопсия (процедура, при която се взема проба от кожа, след което тя се изследва под микроскоп).


Препарати за локално приложение могат да лекуват някои случаи на хиперпигментация. Такива лекарства обикновено съдържа хидрохинон, който изсветлява кожата.


Продължителната употреба на хидрохинон (без прекъсвания при употреба) може да причини потъмняване на кожата, известно като охроноза. Затова е най-добре да използването на такива лекарства да става само под ръководството на специалист. Използването на локални ретиноиди също помага при изсветляване на тъмните петна по кожата. И двете от тези лекарства могат да отнемат няколко месеца, за да се изсветлят потъмнелите участъци от кожата.

 

Домашната грижа понякога включва лекарства без рецепта, които могат да изсветлят тъмните петна. Тези лекарства не съдържат толкова хидрохинон, колкото лекарствата с рецепта. Лечението също включва използване на слънцезащитен крем. Слънцезащитният крем е най-важният фактор за подобряване на повечето причини за хиперпигментация.


В зависимост от причината за хиперпигментация, може да се използва лечение с лазер или химически пилинг за намаляване на хиперпигментацията.


Библиография:
American Osteopathic College of Dermatology. Hyperpigmentation.
Healthline. What You Should Know About Hyperpigmentation.