В условията на стихващата яркост на горещото лятно слънце и преминаването към по-хладен или студен начин на живот, често хората започват да изпитват някои особено неприятни симптоми на обща отпадналост през деня си. Състоянието е характерно и се развива еднакво при двата пола и при всяка възраст на човек. Изключението правят малките деца, които имат по-голямо време за почивка, по-малко лични ангажименти и по-малко стресова натовареност.

 

Условията на работния стрес след добре прекарана лятна почивка обикновено провокират появата на остър енергиен дефицит на организма, поради неговото рязко изтощение. Хората обикновено споделят за появата на отпадналост през деня, която им причинява сънливост и невъзможност за концентрация. В тези условия обикновено първите няколко дни протичат и с нарушения на съня, изразяващи се в късно заспиване и много ранно ставане. В такива условия специалистите препоръчват вечерен прием на мелатонин от 1,5 до 3 мг в продължение на няколко дни до изчезване на симптомите и привикване към нормален цикъл на сън-будно състояние на организма. Също така за овладяване на есенния стрес те препоръчват редовна консумация на чай от маточина и вместо кафе, като средство за ободрение през работния ден - черен чай.


 

Друга честа причина за поява на отпадналост е развиването на вирусни инфекции, които протичат с типичната си клинична картина на обща слабост, понякога световъртеж, главозамайване, гадене и понякога поява на повръщане. Този тип вирусни инфекции са стандартни за есенния период, защото имунната защита на организма отслабва поради резкия стрес на организма от намалените слънчеви лъчи, липсата на ендорфини и серотонин и падащите температури на околната среда.

 

Специалистите в такива условия препоръчват прием на билки с имуноактивиращо действие и ободряващи чайове и тоници, с които организмът да се изведе възможно най-бързо от състоянието си на дискомфорт. Към терапията могат да бъдат включени мултивитамини и повече време за нощен сън.

 

Напоследък едно заболяване придобива все по-голяма известно и определено протича със симптоми на отпадналост. Тази клинична картина обикновено се развива през деня и пациентите се чувстват сънливи, изпитват главоболие, понякога светлобоязън, главозамайване или световъртеж, възможно е да се появи и клинична находка за гадене. Заболяването е известно като сънна апнея и е характерно с нощното хъркане и ясно изразените дихателни паузи - апноични паузи, по време на нощния сън. Това нарушава доставката на кислород в мозъка и обикновено принуждава човек да се събуди, за да вдиша отново, макар и след това повечето пациенти да не си спомнят, че са се събуждали. Това нарушава цикъла сън-будно състояние и нарушава добрата нощна почивка на мозъка, което изтощава организма и провокира появата на неприятните симптоми през деня.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Симптомът отпадналост също така може да се срещне и при някои по-сериозни заболявания, които изискват своята допълнителна специфична диагностика, консултация със специалист и назначаване на конкретната терапия. Такива заболявания са анемия, артериит на Такаясу, болест на Крон, бронхиектазии, бруцелоза, бъбречна недостатъчност, васкулит, варицела, всичките видове грипни вирусни инфекции, които атакуват ежегодно човешкия организъм, някои по-сериозни или много леки форми на депресия, инфекциозна мононуклеоза, лаймска болест, която е толкова характерна за лятото, малария, гастрит, язва, панически атаки и разтройство, сърдечни заболявания, придружени със сърдечна слабост, перикардит, белодробни болести като пневмония, бронхит, трахеит и инфекции на горните дихателни пътища - ларингит или тонзилофарингит. Ревматоидният артрит и активните възпалителни заболявания в тялото предизвикват повишаване в телесната температура и внезапно развитие на обща отпадналост на пациентите.