Какво е ангуларен хейлит?

Ангуларният хейлит (cheilitis angularis, AC) представлява кожно заболяване, причиняващо болка и възпаление в единия или и двата ъгъла на устата. Техническият термин за засегнатите области е лабиални или орални комисури. Комисурите се отнасят до ъглите на устата, където се свързват горната и долната устна.

 


Ангуларният (ъгловият) хейлит е възпаление, което се характеризира със зачервяване, подуване, напуквания, цепнатини, образуване на коричка и болка в едната или и в двете комисури. Възпалението, свързано с ангуларен хейлит, може минимално да обхване устните или околната кожа, но засяга предимно ъглите на устата. Съществуват няколко метода за лечение на ангулярен хейлит и съпътстващите го симптоми. 


Ангуларният хейлит понякога се нарича ангуларен стоматит или хейлоза. Ангуларният хейлит обикновено не се разпространява извън ъглите на устата. Въпреки това ако хейлитът се инфектира и не бъде лекуван, инфекцията може да се разпространи на други места по тялото. Това състояние обаче не е заразно и не може да бъде предадено. Поради риск от инфекция, е необходимо да бъде установена причината за състоянието, за да бъде лекувано правилно.

Какви са симптомите на ангуларният хейлит?

Симптомите на ангуларния хейлит се появяват в или около ъглите на устните и устата (комисури). Оплакванията включват:

 • Пукнатини или фисури;
 • Подуване;
 • Болка и усещане за парене;
 • Зачервяване;
 • Мехури;
 • Кървене;
 • Образуване на коричка;
 • Ерозии

Какви са причините за появата на ангуларен хейлит?

В някои случаи няма ясна причина за възникването на ангуларен хейлит. Въпреки това, често проблемът започва, когато лабиалните комисури остават влажни за твърде дълго време. Честото облизване на устните и на ъглите на устата води до ангуларен хейлит. Триенето или близането на инфектираната област може да влоши проблема, като засили болката.

 

Раздразнените зони е възможно да се отворят или да се обелят и понякога да кървят. В някои случаи сухата, напукана кожа може да се инфектира. Кандида, или дрожди, е често срещана причина за инфекция, която може да предизвика сърбеж или парене в областта.

 

Бактериални инфекции от стафилококи и стрептококи също могат да възникнат в областта. Възможно е дори да бъдат развити множество инфекции. Например, възможно е да бъде развита както гъбична, така и бактериална инфекция, известни като полимикробна инфекция. Други причини за ангуларен хейлит могат да включват:

 • Събиране на слюнка, което причинява дерматит;
 • Надвисване на горната устна, което води до дълбоки бразди в ъглите на устата;
 • Сухи, напукани устни;
 • Бактерии, дрожди или вируси

В какво се състои лечението на ангуларен хейлит?

В зависимост от причината и при условие, че не е инфектиран, ангуларният хейлит е лесно лечим. Симптомите обикновено се подобряват в рамките на 1-2 седмици от лечението. Има няколко метода за лечение на състоянието и неговите симптоми:

 

Промени в диетата и начина на живот

 

Ангуларният хейлит в някои случаи е орална проява на дефицит на желязо, витамин B12 и фолат.

Проучване от 2021 г. показа, че 25% от случаите на ангуларен хейлит са свързани с ниски нива на витамин В и желязо. При недостиг на витамини и минерали може да се наложи прием хранителни добавки.

 

Препоръчителен е приемът витаминни на добавки и следването на балансирана диета, ако ангуларен хейлит бъде развит поради лошо хранене. Недостатъците в диетата и недостатъчното усвояване на важни витамини и хранителни вещества, като цинк, също могат да доведат до състоянието. Препоръчително е също така избягването на тютюнопушенето, което може да допринесе за появата на ангуларен хейлит.

 

Антибиотици и противогъбични лекарства

 

При заразена област основната инфекция изисква локално или перорално лечение. Важно е диагностицирането на причината за инфекцията, тъй като гъбичните инфекции, например, няма да реагират на антибиотици. В повечето случаи може да бъде определено дали инфекцията е бактериална или се дължи на дрожди, като бъде погледната засегнатата област.

 

Също така може да бъде взета проба от ъгъла на устата и да бъде изследвана под микроскоп, за да бъде установено наличието на гъбички, бактерии или вируси. В зависимост от резултатите, може да бъде предписан:

 • Локален антибиотик за 1-2 седмици;
 • Противогъбични лекарства, прилагани върху лабиалните комисури 3 пъти дневно в продължение на 2 седмици;
 • Перорално антивирусно лекарство

В комбинация с антимикробното лечение, може също да бъде предписана ниска доза локален кортикостероид, за да помогне за намаляване на възпалението и подпомагане на заздравяването на кожата.

 

При тежки или повтарящи се случаи на ангуларен хейлит е възможно да бъдат необходими дългосрочна емолиентна терапия (с вещества, които имат омекотяват кожата), прием на перорални антибиотици или перорални противогъбични средства.

 

Хигиена

Основното лечение при всички случаи на ангуларен хейлит е поддържането на края на устните чисти и сухи. Необходимо е избягването на облизването на областта и да не бъде позволявано да има слюнка в ъглите на устата. Балсам за устни, вазелин, емолиенти или защитни средства могат да предотвратят появата на състоянието от самото начало или да лекуват ангуларният хейлит, когато причината не е била установена.

 

Референции:
1. American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Angular cheilitis
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Angular Chelitis
3. Dignity Health. Dwilson, S. D. (2017). Angular cheilitis: The cold sore that really isn't