Настъпването на летния сезон неминуемо е свързано с по-чести и дълги разходки навън, организиране на всевъзможни празници – сватби, кръщенета, свършване на къщната работа и тази на двора и т.н. Макар и до-голяма степен това да са все приятни занимания, в повечето случаи те носят и определни негативни ефекти върху нашето тяло – изместване на ритъма сън-бодърстване, стрес заради предстоящо събитие, по-продължително излагане на слънцето, често съпроводено и с полагане на абнормен физически труд. Всичко това може да стане източник на поява на главоболие или засилване и зачестяване на епизодите на вече съществуващо такова хронично.

 

Каква е връзката между горещото време и появата на главоболие?


Класификацията на главоболията е доста обширна, но най-чести по вид остават тензионното главоболие, мигрената, както и клъстърното главоболие.

 

Докато тензионното главоболие се характеризира най-често като стягащо, обхващащо като каска цялата глава, с най-вероятна стресова генеза, мигрената по-често се описва като пулсираща болка, обикновено засягаща само едната страна на главата, често съпроводена с гадене и/или повръщане, която се засилва под действие на светлинно и шумово дразнение.

 

Клъстърното главоболие от друга страна се явява под формата на групи от болкови епизоди, засягащи едното око и слепоочието, често съпроводени със зачервяване на окото и сълзене на същото, изтичане на бистър секрет от едната ноздра или запушване на същата.

 

Независимо от различните патофизиологични механизми, отговорни за появата на този вид главоболия, появата на всяко едно от тях може да се провокира през летния сезон. Причината е, че горещото време е отговорно за разширяване на кръвоносните съдове в кожата на главата, а това от своя страна дразни нервните коренчета, намиращи се в близост.

 

Кои фактори провокират появата на главоболие през лятото?

 • Висока температура – представлява своебразен стрес за организма, особено при по-малките деца и възрастните хора, при които процесът на терморегулация е все още незрял или съответно е по-слабо чувствителен към промените в околната температура. В такива случаи рискът от прегряване и топлинен удар е най-висок;
 • Директно слънчево излагане – седенето на сянка и носенето на шапка е задължително сред пациентите страдащи от хронично главоболие и в рисковата група;
 • Дехидратация – високата температура и усиленото потене са причина за настъпване на дехидратация и загуба на електролити. Препоръчително е периодичното приемане на умерено количество течности, вкл. енергизиращи и спортни напитки, в рамките на деня, но не наведнъж, тъй като може да има обратен ефект;
 • Усилена физическа активност – особено, когато е на открито и действа друг провокиращ фактор, а именно топлината и рискът от дехидратация;
 • Стрес – организирането на предстоящо събитие или пътуване може да стане своеобразен източник на напрежение и стрес, а оттам да провокира появата на тензионно или мигренозно главоболие. Периодът след отшумяване на стресовото събитие от друга страна също е рисков за появата на неприятната мигрена;
 • Алкохолна консумация и прием на кофеинсъдържащи напитки – особено злоупотребата с тях представлява сигурен тригерен фактор за появата на мигрена;
 • Летни гръмотевици – увеличаване на барометричното налягане, особено когато светкавицата „падне” в близост е провокиращ фактор за поява на мигренозно главоболие, най-вероятно във връзка с промяна на налягането в мозъка.
 • Ядене „на крак” – разходките навън често включват похапване на нещо „набързо”, което включва хот дог, кетчуп, бира и т.н – все възможни провокатори на мигренозното главоболие. Спазването на правилен хранителен режим и през лятото е препоръчителен.
 • Късно лягане - нарушеният режим на сън и бодърстване и в частност сънната депривация е сред основните провокатори на появата на главоболие. Спазването на определен час на заспиване е необходимо дори през летния сезон, макар и трудно осъществимо.
NEWS_MORE_BOX

 

Кога трябва да потърсим помощ при поява на главоболие?

Лятното главоболие не е необичайно явление, особено когато имаме анамнеза за хронично такова. В някои случаи обаче главоболието е тревожен сигнал и е необходимо веднага да потърсим лекарска помощ:

 • Внезапно начало при пациент над 50-годишна възраст;
 • Появата на по-интензивно по-сила главоболие спрямо предходни епизоди;
 • Промяна в характеристиката на самото главоболие;
 • Главоболие, което прогресивно се задълбочава;
 • Главоболие, засилващо се при движение или кашлица;
 • Главоболие, придружено от температура и/или скованост на врата;
 • Главоболие, появило се след травма на главата;
 • Главоболие, придружено от зачервени, болезнени очи или напрегнато и болезнено слепоочие;
 • Главоболие, придрушено от замайване, дезориентация, гадене, повръщане, зрителни нарушения и др.

 

Всяко съмнение относно причината за поява на главоболие, особено, когато е съпроводено с други симптоми и при възрастни хора изисква провеждане на обстойно клинично и понякога инструментално изследване.