Болките в краката често се свързват с травми, счупвания, разтегнати връзки и други инциденти, които водят до ограничаване на движенията.

Болките в краката под коляното обикновено се свързват с наранявания, които са добре познати на спортистите – счупвания, разтяжения, скъсване на връзки, синдром на раздразнените тъкани, тендинити и схващания.

Болките в краката може да са породени не само вследствие на падане или инцидент. Много често се дължат на фактори, на които не отдаваме значение като неудобни обувки, бягане по твърда настилка, интензивно физическо натоварване без загряване и разпускане, прекалено големи натоварвания на краката.

 

Не само факторите, свързани с движението и физическото натоварване, са отговорни за здравето на краката. Заболяванията на  кръвоносните съдове обикновено не се появяват изведнъж, те се развиват продължително време преди да се появят.

 

Към тези заболявания се отнасят тромбофлебит, който в зависимост от етапа на развитие, създава следните болкови симптоми:

При образуване на тромб се появява чувство за тежест в краката, горещина и пулсираща болка.

Когато възпалението е в периферните кръвоносни съдове – кожата почервенява и се чувства болка на повърхността.

Тромбозите при разширени вени създават риск от поява на язви на краката.

 


Болката се появява в резултат на нарушено кръвообращение или атеросклероза на долните крайници, като запушване на артериите от холестерол, което се получа при продължително неправилно хранене, поемане на прекомерно мазна храна, обездвиждане и затлъстяване.  Болката може да причини тромавост и куцане – проявява се при натоварване на мускулите на пищяла при ходене. Опасно е образуването на аневризма на разширен кръвоносен съд.

 

Уврежданията на гръбнака също дават отражение на движението на краката. Понякога проблемите с гръбнака не се изразяват директно като болков симптом в гърба. При защипване на нерв от гръбнака към крака се предизвиква рязка, внезапна остра болка при седене на твърда повърхност и при стегнато облекло в областа на талията.

Притискане на нерв към крака се получава при продължително седене, стоене или в клекнало положение. Изпитва се парене, изтръпване, скованост и слабост в краката.

 

При някои инфекциозни процеси като остеомиелит също се изпитва болка в краката.

 

Когато се появява болка в краката е много важно да се разбере точната причина.

 • Ако болката е в резултат на травма, за 15 минути може да се постави лед на мястото.
 • При проблем с връзките, се препоръчва превръзка с еластичен бинт.
 • Стегната превръзка или чорапи помагат при болки вследствие на тромбофлебит.
 • Топлото облекчава оплакванията при болки в кръвоносните съдове.
 • Ако краката са тежки, се препоръчва да се поставят за известно време нависоко.Специалист трябва да се потърси:

 • Когато болките в краката са постоянни в продължение на три дни.
 • Крайниците са студени, чувстват се слаби и вяли.
 • Болката се усеща, както в долната, така и в горната част на краката.
 • Кожата е посиняла и има отичане на крака.
 • След инцидент се появява силен оток на мястото на удара.
   

Продължение на материала можете да прочетете тук.