От болки във врата се оплакват 35% от хората. Най-често причините за тези страдания са остеохондроза, растяжение или напрежение на шийните мускули.

Остеохондрозата при шийния отдел на гръбначния стълб е втората по-честота локализация след поясната. Основната причина за появата й е обездвижването.

Остеохондрозата се дължи на естествения процес на стареене на организма. С напредване на годините конкретно гръбначният стълб губи своята подвижност, „сляга” и се „вкостенява”. Този процес обаче е ускорен при хора, извършващи еднотипни движения на главата – при определени професии. Днес се среща все по-често заради масовото навлизане на компютъра на работните места.

Прешлените при шийния отдел на гръбначния стълб са разположени много по-близко един до друг, затова и най-малкото им разместване води до притискане на нерви. Болката в този случай е рязка, може да стигне до пръстите на ръцете, да предизвиква усещане за световъртеж.


Тъй като шийните прешлени не навсякъде са съединени с дискове, натоварването върху тях е по-голямо, в сравнение с дисковете в останалата част на гръбнака. По-често измененията засягат именно тези най-подвижните долни прешлени на шийния отдел. Обикновено болката, произхожда именно от тук.


Там разрастването на остеофити (шипове) и притискането на нерви е много по-вероятно. За това спомага допълнително специфичното разположение на нервните коренчета, които се намират под прав ъгъл към гръбначния стълб, за разлика от другите области, което води до опъване, триене и по-голяма ранимост.


NEWS_MORE_BOX


Тези изменения в шийния отдел могат да доведат до ограничаване на движенията, но не и до обездвиженост. Характерен признак за наличието им е хрущенето при въртене на главата.

Болка във врата, освен заради остеохондроза, се изпитва и заради стрес, пренатоварване, неудобна поза при сън, продължителен престой в една поза – пред телевизора, компютъра или при шофиране.

Болкови оплаквания в областта на шията може да имаме и след престой на течение, климатични промени с голяма амплитуда и несъобразен рязък преход от топло или след активна двигателна активност към по-ниски температури.