Защо се появява болката в гърба...
При натоварване на гръбначния стълб междупрешленните дискове започват да се износват и да упражняват натиск върху нервите. Нервите имат два вида влакна: сензорни и двигателни. Ако междупрешленните дискове натоварват повече сензорните влакна, се появява болков симптом, чувство на изтръпване, бодежи.
В случай, че са засегнати двигателните влакна, не се изпитва болка, но има спазъм на мускулите, което допълнително ограничава движението.
 

Най-често проблеми се появяват в шийния и поясния отдел на гръбнака.

 
Защо се появява натоварването на гръбнака при седене...
При заемане на една неподвижна поза продължително време, се появява спазъм на мускулите на врата и горната част на гърба, което води до изморяването им. Мускулите, които са напрегнати, се изморяват. Така напрегнатият мускул притиска кръвоносните съдове, които го хранят, а когато мускулът не се храни нормално, той отслабва още повече.


При това състояние, ако човек, раздвижи глава, той само допълнително  травмира отслабения мускул. Чувството е подобно на настиване и често е взимано за такова. В действителност се дължи на постоянно напрегнатите мускули.Често заради обездвижването страда не само вратът, а и раменните стави. Появява се болков симптом, състоянието се определя като миозит. Обикновено се изписва лекарство за локално намазване и противовъзпалителни таблетки за пиене.
Болковият симптом минава след терапията, но само за известно време.
  Какво трябва да се промени...
Най-честото оплакване при работещите на компютър са болките във врата. Често тези болки водят до световъртеж, нарушение на слуха, зрението, дори обонянието. През шийния отдел преминават важни нерви и кръвоносни съдове.
Ако се промени положението на прешлените, се нарушава кръвопотокът, което от своя страна води до проблем с оросяването на мозъка.От продължителното седене може да се провокира и болка в рамото, да се стигне до положение, при което ръката не може да се вдигне нормално. Това се получава, заради дегенерация на мускулите и връзките. Мускулите стават слаби, много напрегнати, а на местата, където връзките и мускулите се прикрепят към костите, започва разрастване на костната тъкан, образуват се костни израстъци, това са т. нар. остеофити. Заболяването се нарича спондилоза.


Защо се появяват остеофитите...
Ако мускулите и връзките са разхлабени, два по два прешлените стават нестабилни и започват да „играят“. Рецепторите постоянно се дразнят, появява се болка. За да избегне този дискомфорт, организмът се опитва сам да се справи с проблема като фиксира прешлените, увеличавайки площта на докосването им като разраства костната тъкан. Представете си дървена ограда. Ако една дъска се разхлаби, то ще има два начина да се поправи този недостатък – да се стегнат връзките между дъските или да се насипе твърд материал в основата на конкретната дъска, за да се фиксира. За да пренесем сравнението, връзките в нашия случай са мускулите, а твърдият материал – остеофитите. Така че решението е едно – да се подобри състоянието на мускулите, за да се избегне образуването на остеофити.

 
Особености на гръдния отдел...
Когато има проблеми в гръдния отдел, болките, които се изпитват наподобяват сърдечни болки.
На нивото на четвъртия гръден прешлен има връзка нерви, които водят към ръката. Освен това там дискът между прешлените е много малък. Когато се притисне връзката се появява болка между лопатките, която е с посока към ръката. Тази болка често се взема за сърдечна.

Проблемите с гръдния отдел на гръбнака често се проявяват като междуребрена невралгия.

 

Как да се преодолее болката в гръдния отдел...
Да се елиминира тази болка е трудно. Случва се така, че дори нервът да се освободи, болката остава, тъй като мускулите са в спазъм. Начините да се отпуснат тези мускули не действат. Тогава се предприема комплексно лечение.

 
Болките в кръста са най-често срещаните
Повече от половината от случаите засягат поясния отдел. Засегнати са представителите на всички професии.
Проблемите в кръстната област обикновено се спускат към краката. Може да се появи изтръпване, например.

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.