Основната дейност на имунната система е да открива, разпознава и унищожава патогени – вещества или други микроорганизми, като бактериите и вирусите, предизвикващи развитието на болестни процеси в човешкия организъм. В резултат на имунната реактивност на организма при евентуално настъпило заболяване, резултат от това е развиване на висока телесна температура и характерен дискомфорт и общо неразположение по време на активния период на болестта.
 

Кои са основните причини за проблеми в имунната система?

Сред факторите, които могат да отслабят имунната система временно, са токсини от околната среда, стрес, лошо хранене, липса на физическа активност и достатъчно сън, както злоупотреба с алкохол и цигари. С времето тези фактори могат да имат дълготраен отслабващ ефект върху естествените защитни сили на тялото.  Учените изследователи установили, че ежедневният стрес от битовата и професионално ангажирана работа, както и емоционалния стрес, простиращ се до ежедневни събития като леко несъгласие с друг човек, особено съпътстващ партньор, или внезапна загуба на близък човек могат да причинят тежък срив на  имунната система и да увредят нейното функциониране за неопределен срок от време. Определени лекарства, като кортикостероидите и противораковите препарати, лъчелечението, а според някои учени и прекалената употреба на антибиотици могат да имат същия неблагоприятен ефект върху реактивността на имунната защита на организма.

Лекарите, специализирали в науката за изучаване на имунната система в човешкия организъм, смятат, че автоимунните заболявания са резултат от комбинацията на генетични, молекулни и клетъчни фактори, както и фактори от околната среда на живот. Всяка по-продължителна болест и най-вече раковите заболявания, диабет и бъбречни проблеми често могат да доведат до отслабване в имунната система.


NEWS_MORE_BOXХората с вродени дефекти в имунната система, какъвто е намаленият брой на лимфоцитния ред, страдат от тежка форма на имунодефицит, който предоставя една изключително голяма вероятност за развитие на тежки инфекции в организма на болните. Намалената функционалност на имунната система може да бъде в резултат на хирургически интервенции, при които се премахва слезката и може да бъде също така резултат от продължително провеждащата се имуносупресираща терапия, каквато се прилага след всяка органна трансплантация, заради риск от отхвърляне на трансплантирания орган по реакцията тип „чуждо тяло”.
 

Какви симптоми могат да се забележат?

Сигнал за проблеми с имунната система е проявяващата се по-често от обикновеното способност към развитие на простудни заболявания, вирусни грипни състояния и парагрипни вирози, както и бързото настъпване на физическа и психическа умора или възникването на някои алергични реакции към често употребявани субстанции – храни, напитки, стимуланти и прочее.
 

Какви изследвания могат да се приложат?

За да се докаже дефицит на имунната система и нейната реактивност спрямо външни дразнители от околната среда под формата на вируси и бактерии, които могат да увредят организма, могат да се приложат някои специфични изследвания.

За да се установят възможни нарушения на имунната система, съвременната медицинска общност предлага някои методи на изследване за проверка на имунната реактивност от страна на организма. Имуноелектрофорезата например е вид анализ, с който се отчита броят на различните видове антитела в периферната кръв. Чрез друг специфичен тест се определя антигенната стимулация и се определя дали организмът е способен да произвежда определени видове антитела.

В допълнение могат да се извършват редица други изследвания, с които да се установят увреди и заболявания на организма, които да причиняват имунен дефицит и временен спад в реактивността на организма. Например с помощта на някои прости медицински изследвания от биохимичен характер може да се установят функциите на основните ендокринни жлези, включително и на щитовидната жлеза, както и например да се установи пневмония в белите дробове, която да предразполага към спад в имунната реактивност и развитие на активна бактериемия в циркулаторното русло на тялото.